BiH

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH, nastavak sutra

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH, nastavak sutra
Foto: N.N. | Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH, nastavak sutra

SARAJEVO - Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prekinuta je nakon rasprave o desetak tačaka dnevnog reda, a sutra će se u nastavku zasjedanja poslanici, po okončanju diskusije, izjasniti o svim tačkama, javlja portal "Dnevni avaz".

Tokom četvrte redovne sjednice, federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je Program ovogodišnjeg rada Vlade FBiH, ističući da su prioriteti projekti intenziviranja privrednog razvoja, jačanje unutrašnje stabilnosti FBiH i vladavine prava.

Među prioritete, Novalić je svrstao iniciranje i sprovođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH, te, u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, rad na evroatlantskim integracijama s ciljem dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom, prenose federalni mediji.

On je naveo da se strateški ciljevi i programi federalne Vlade u ovoj godini odnose na dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne i energetske infrastrukture.

Među prioritetima su nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštita od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona.

Prema njegovim riječima, planirano je da Vlada FBiH usvoji 95 zakona, četiri uredbe, 12 odluka, 35 pravilnika, šest strategija, 11 ostalih akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije