BiH

Prekinuta sjednica kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda

Prekinuta sjednica kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda
Foto: Nedžad Uglješa | Nije održana sjednica zajedničkog kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda

SARAJEVO – Sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za danas, nije ni počela jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović - kazao je novinarima predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović.

Iako su članovi Kolegija iza zatvorenih vrata zasjedali sat, nisu uspjeli usaglasiti stavove da se formiraju parlamentarna tijela. 

"Mi smo znali biti bez Vijeća ministara i godinu, ali nikada se nije desilo da nisu formirane komisije i da je Parlament BiH u blokadi", kazao je Izetbegović.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem, Denisom Zvizdićem te Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem, razmatrali su kriterije za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH, ali nisu uspjeli usaglasiti stavove.

Na današnjoj sjednici su trebali biti razmatrani kriteriji za izbor članova zajedničkih komisija oba doma kao i članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda bila je i razmatranje dopisa Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem Parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Članovi Zajedničkog kolegija trebali su razmatrati i dopis šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brucea Bertona u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije