BiH

Pratite nas na Google news

Presuda Prliću i drugima odgođena za maj

Presuda Prliću i drugima odgođena za maj
Presuda Prliću i drugima odgođena za maj
A. Šišić

HAG, SARAJEVO - Pravosnažna presuda Jadranku Prliću i još petorici nekadašnjih čelnika Herceg Bosne, koje je Haško tužilaštvo optužilo za udruženi zločinački poduhvat, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja i etničko čišćenje nehrvata tokom proteklom rata, biće izrečena u maju ove godine, potvrdila je juče za "Nezavisne" Magdalena Spalinska, portparol Haškog tribunala.

Tako je datum izricanja presude u ovom velikom predmetu, čiji je posljednji okvirni termin bio mart ove godine, ponovo prolongiran, što će nesumnjivo izazvati nove spekulacije o razlozima, prvenstveno jer se još osjećaju posljedice bure nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. No, Spalinska negira da ovakav rasplet, osim čisto tehničkih razloga, ima bilo kakvu drugu pozadinu.

"Razlog je što je Tribunal u ovoj godini krcat predmetima, tako da presude u predmetu 'Prlić i ostali' još neće biti, iako sudije rade punom parom. Dakle, jedini razlog je što sudije u Tribunalu istovremeno rade na mnogo predmeta", kazala je juče Spalinska.

Identičnu informaciju o terminu izricanja presude ima i advokat Senka Nožica, koja u predmetu "Prlić i ostali" zastupa drugooptuženog Brunu Stojića. Ona pretpostavlja da su razlozi samo ti što je ovo, kako kaže, najveći haški predmet uopće, pa bi shodno tome kompletan rad na predmet trebalo da bude obimniji od svih drugih.

"Ovo je najveći predmet po dva osnova: po broju optuženih, ali i broju uvedenih dokumenata. Ogromna je dokumentacija i traskripti, a činjenica je i da je predsjedavajući sudija vodio i predmet 'Šešelj'", ističe Nožica.

Ona očekuje da će presuda, kakva god da bude, iz tih razloga također biti obimna, ne sporeći da se sa izricanjem ipak previše čeka.

Ipak, iz određenih krugova uveliko se spekulira da Haški tribunal svjesno odugovlači s izricanjem ove presude, koja bi umnogome mogla da odredi karakter rata u BiH u kontekstu vojne i političke uloge Republike Hrvatske.

Te spekulacije dobile su na značaju nakon izricanja oslobođajuće presude Gotovini i Markaču, ali i činjenice da je nakon toga preliminarni rok izricanja presude čelnicima Herceg Bosne već dva puta pomjeren.

Inače, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Slobodan Praljak, Milovoje Petković i Berislav Pušić optuženi su po čak 26 tačaka, a optužnica protiv njih dosad je dva puta dorađivana. Interesantno je da je Haško tužilaštvo, iznoseći pred Tribunalom završne riječi u februaru 2011. godine, za optuženu šestorku zatražilo čak 220 godina zatvora.

Presuda na francuskom

Suđenje šestorici čelnika nekadašnje Hrvatske Zajednice Herceg Bosne vođeno je na tri jezika, a sve to, uz silne transkripte, treba da bude prevedeno na naše jezike. I ove činjenice donekle opravdavaju to što se izricanje presude ipak razvuklo unedogled, makar se pojavljuje sve više spekulacija o razlozima. Inače, zanimljivo je i to da odbrana presudu očekuje na francuskom jeziku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije