BiH

Prevoznici ogorčeni zbog skupe potvrde

Prevoznici ogorčeni zbog skupe potvrde
Foto: N.N. | Prevoznici ogorčeni zbog skupe potvrde

SARAJEVO, BANJALUKA - Prevoznici iz BiH ogorčeni su jer nakon uvoza autobusa, te odrađene i plaćene homologacije, prije prve registracije moraju platiti još jedan, kako kažu, skup trošak, a koji se odnosi na izdavanje potvrde da vozilo zadovoljava sve zahtjeve ECE pravilnika R36.

Naime, na samom dnu potvrde da vozilo potpuno ispunjava tehničke zahtjeve u oblasti homologacije, navedeno je da je prije prve registracije vozilo potrebno dodatno ispitati prema zahtjevima ECE pravilnika R36, te nakon toga tu novu potvrdu priložiti prilikom prve registracije.

Prevoznici kažu da tu, za njih spornu, potvrdu plaćaju duplo više od one koja se odnosi na usklađenost vozila, te da ne znaju šta ulazi u tu cijenu, s obzirom na to da se sporni dokument dobija bez, kako kažu, ikakvih dodatnih detaljnih ispitivanja. A bez te potvrde, napominju, ne mogu registrovati vozilo.

O tome su, kako saznajemo, obavijestili brojne institucije - Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, te MUP Srpske.

Na problem je ukazalo i Udruženje saobraćaja i veza Privredne komore RS, te o svemu obavijestilo MUP Srpske, od kojeg su zatražili da im dostave zakonski osnov na osnovu čega se prije prve registracije autobusa zahtijeva ta potvrda i plaćanje naknade za nju. U Udruženju kažu da odgovor iz MUP-a još nisu dobili.

Dragoslav Mihajlović, sekretar ovog udruženja, rekao je za "Nezavisne novine" da su identičan problem imali prije nekoliko godina, pa se neko vrijeme s njim nisu susretali, ali se ponovo pojavio nedavno.

"Ne vjerujem da se taj novac uzima nezakonito. Negdje uporište mora postojati. Mi u ovom slučaju možemo govoriti samo o tome da li je taj namet mali ili veliki. Definitivno je veliki namet. Iz ugla privrednika, to je mnogo", naveo je Mihajlović.

I Dejan Mijić, predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske, kaže da službenici MUP-a koji rade na registraciji vozila ne mogu da završe registraciju s obzirom na to da u potvrdi o homologaciji piše da je potrebno pribaviti još jednu, dodatnu potvrdu.

"I morate da se obratite istoj firmi koja vam je radila homologaciju i izdala potvrdu o homologaciji. Kada se obratite njima, oni tu novu potvrdu naplate oko 600 maraka, a ne znate šta time platite, pošto nikakve nove provjere ne sprovode", rekao je Mijić za "Nezavisne novine".

S ovim problemom najmanje jedna prevoznička firma iz Republike Srpske upoznala je i ministra transporta i komunikacija BiH Vojina Mitrovića. Kako saznajemo, u dopisu koji su poslali Mitroviću poručeno je da je riječ o problemu s kojim se susreću i ostali prevoznici u BiH, s tim što dio policijskih uprava prilikom prve registracije vozila ne traži spornu potvrdu.

Iz ovog preduzeća za prevoz putnika u dopisu koji su poslali Mitroviću prst upiru u preduzeće "Centar motor" Široki Brijeg (jedan od tri konzorta Administrativnog tijela za poslove homologacije BiH), te ocjenjuju da je riječ o nezakonitoj situaciji.

"Nadamo se da ćete uputiti inspekcijski nadzor radi utvrđivanja činjenica, te donijeti mjeru kojom se nalaže preduzeću iz Širokog Brijega da izvrši povrat nezakonito naplaćenog iznosa", navode iz ovog prevozničkog preduzeća u dopisu koji su poslali Mitroviću.

Ministarstvu kojem je Mitrović na čelu pitanja smo poslali i mi, baš kao i preduzeću "Centar motor", ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" odgovore nismo dobili.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da je postupak izdavanja potvrde o dodatnom ispitivanju definisan Pravilnikom o homologaciji vozila koji donosi Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH sa nadležnima za industriju i energetiku.

"S tim u vezi, MUP Srpske će nadležne u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja upoznati sa problemima koji su nastali prilikom primjene propisa u praksi, a sve sa ciljem iznalaženja najadekvatnijeg rješenja", kažu iz MUP-a RS.

I u Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da su upoznati sa ovim problemom.

"Ove sedmice planiramo sastanak sa predstavnicima MUP-a radi rješavanja nesuglasica u vezi s registracijom vozila, koje se javljaju kao posljedica problema homologacija pojedinačnog tipa vozila, a u vezi s potvrdom o usklađenosti pojedinačnog vozila", uvjeravaju iz tog ministarstva.

Kako dodaju iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, cjenovnikom usluga u postupku homologacije je propisano da naknada za pokriće troškova obrade zahtjeva za dopunu sertifikata o usklađenosti tipa vozila iznosi 25 odsto od cijene naknade za pokriće troškova za sprovođenje postupka homologacije vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije