BiH

Pri kraju izrada budžeta institucija BiH

Pri kraju izrada budžeta institucija BiH
Foto: wikipedia.org | Pri kraju izrada budžeta institucija BiH

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara završava izradu dokumenta okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i ovogodišnjeg budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH i uputiće ih već u ponedjeljak, 23. maja, u dalju proceduru Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se navodi da će dokumenti biti predati Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

Povodom mnogobrojnih spekulacija u javnosti u vezi procedura usvajanja budžeta ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je da svemu ovome prethode zahtjevi i konsultacije sa budžetskim korisnicima koji su anekse budžetskih zahtjeva slali mimo svih rokova, tražeći dodatna sredstva.

Prema riječima Bevande, Ministarstvo radi ovaj zahtjevan posao najbrže što može uprkos mnogobrojnim pritiscima sa više strana. On je odbacio tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu.

"Napominjem da smo na Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022-2024. godina, koji je Fiskalni savjet usvojio 30. marta ove godine, čekali devet mjeseci iako je Ministarstvo finansija i trezora svoj dio posla završilo u roku. Osim toga, budžet za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u februaru upućen Predsjedništvu BiH", naglasio je Bevanda.

On je naveo da je Ministarstva finansija u najbržem mogućem roku u datim okolnostima uporedo radilo dokument okvirnog budžeta za period 2022-2024. godine i ovogodišnji budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH.

"To su dva obimna i ozbiljna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija je imalo težak zadatak i prema tome se odnosimo odgovorno, profesionalno i ne podliježemo raznim pritiscima koji su svakodnevni i neosnovani", naglasio je Bevanda.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora samo je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

"Nakon što Savjet ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", stoji u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da je globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije