BiH

Prihvaćeni zahtjevi klubova Bošnjaka i Hrvata

Prihvaćeni zahtjevi klubova Bošnjaka i Hrvata
Foto: Arhiva/Ilustracija | Prihvaćeni zahtjevi klubova Bošnjaka i Hrvata

BANJALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je zahtjeve klubova delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Ovi zahtjevi su prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu 82 na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici 15. septembra usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma proslijeđen je Ustavnom sudu Republike Srpske, nakon što na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Srpske 15. oktobra nije postignuta saglasnost.

Zajednička komisija je ovaj zakon razmatrala pošto 7. oktobra Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o odlukama klubovi Bošnjaka i Hrvata za pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je 23. septembra da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon jer je, kako tvrde, "suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH". Istog dana i Klub Hrvata u Vijeću naroda donio je istu odluku, uz identično obrazloženje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije