BiH

Prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen u hitnu proceduru

Prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen u hitnu proceduru
Foto: Arhiva | Prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen u hitnu proceduru

SARAJEVO, MOSTAR - Delegati HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su danas u hitnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Predložili su da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Osim toga, u prijedlogu izmjena i dopuna je navedeno ono na čemu je HDZ insistirao u ranijim pregovorima, a to je da Parlament BiH imenuje članove Centralne izborne komisije (CIK).

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, na kojoj bi se ovaj prijedlog trebao razmatrati, zakazana je za 26. april.

Podsjetimo, posljednji pregovori stranaka o reformi Izbornog zakona nisu rezultirali dogovorom.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a ponovo govorio o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, a nakon što je kao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH uputio da se u ovom domu

razmatra njegov prijedlog izmjena .

Čović je naveo kako je sazvao sjednicu kako bi se zauzeo zajednički stav i komentar u vezi sa opštim izborima, koji bi trebali biti održani u oktobru.

Ponovio je da predloženim izmjenama želi da se implementiraju presude Ustavnog suda i, kako je naveo, dio presude Suda iz Strazbura o Izbornom zakonu.

Istakao je da se prijedlogom stranaka sa sjedištem iz Sarajeva ne implementiraju ove presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije