BiH

Prikupljeno 18 potpisa za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona

Prikupljeno 18 potpisa za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona
Foto: Vlada TK | Prikupjeno 18 potpisa za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona

TUZLA - Zastupnici SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona prikupili su 18 potpisa i zatražili hitnu sjednicu Skupštine koja bi mogla rezultirati smjenom Vlade TK sa Denijalom Tulumovićem na čelu.

Vlast u TK trenutno čine koalicija SDA sa devet, Demokratska fronta sa tri, Socijaldemokrate BiH, Stranka za BiH i SBB sa po dva zastupnika te Smajo Mandžić, koji je bio u PDA, ali se priklonio većini.

Od te većine, dva zastupnika SBB-a stavila su potpis za smjenu Vlade TK.

"Postojale su određene indicije i javnost je vjerovatno pretpostavljala da će do toga doći još u vremenu kada je predsjednik Fahrudin Radončić dao ostavku na mjesto ministra sigurnosti. Naši glasači su tražili da napustimo koaliciju sa SDA, što će se desiti u Tuzlanskom, Sarajevskom i ostalim kantonima", kazala je juče Lejla Vuković, poslanica u Skupštini TK iz SBB-a.

Inače, PDA predvođena Mirsadom Kukićem najavljivala je smjene nekoliko kantonalnih vlada i na predizbornim skupovima, koji su zbog masovnosti u doba pandemije izazvali zgražanje javnosti.

Vlada TK bit će smijenjena, tvrde iz PDA.

"Mi u ovom trenutku imamo 18 potpisa. Vlada TK predvođena SDA bit će smijenjena u najkraćem roku. Mi čekamo pravi trenutak da sazovemo sjednicu hitnog karaktera na kojoj će biti izglasano nepovjerenje aktuelnoj vladi", rekao je Senad Alić, predsjednik KO PDA.

Sakupljeni potpisi su predati Skupštini Tuzlanskog kantona. Međutim, upitan je termin jer je rukovodstvo Skupštine na bolovanju.

"Na bolovanju sam do 8. decembra. Već 9. sam na poslu i sazvat ću Kolegij na kojem ćemo zakazati sjednicu po zahtjevu skupštinskih poslanika ukoliko ona do tada prođe skupštinski protokol. Na bolovanju, mislim čak i na bolničkom liječenju je i jedan od potpredsjednika, Boris Krešić. Nema razloga za bilo kakve opstrukcije, niti ćemo se tim baviti. Novoj skupštinskoj većini, sačinjenoj od stranaka koje su na posljednjim izborima izgubile povjerenje birača, želim sretan i uspješan rad",  rekao je medijima Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije