BiH

Pratite nas na Google news

Primopredaja mape procesuiranih ratnih zločina u BiH

Primopredaja mape procesuiranih ratnih zločina u BiH
Foto: N.N. | Primopredaja mape procesuiranih ratnih zločina u BiH
Srna

SARAJEVO - Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija potpisali su danas u Sarajevu memorandum o primopredaji mape procesuiranih ratnih zločina u BiH.

Mapa procesuiranih ratnih zločina u BiH, koju je 2014. godine pokrenula Misija OEBS-a u BiH, predstavlja interaktivni onlajn alat koji sadrži ažurirane informacije o predmetima ratnih zločina koji su okončani pred pravosuđem u BiH.

Krajnji cilj ove mape je povećanje transparentnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH i omogućavanje javnosti da bolje razumije rad pravosuđa na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz OEBS-a.

Kavalekova je rekla da je stav Misije OEBS-a da ključnu ulogu u prikupljanju i distribuciji sudskih odluka i pravnih mišljenja ima Centar za sudsku dokumentaciju VSTS-a.

"Da bi se obezbijedila dugoročna održivost mape procesuiranih ratnih zločina u BiH, Misija je identifikovala ovaj centar kao najprikladniju organizacionu jedinicu koja će upravljati informacijama prikazanim na mapi i ažurirati ih. Misija čvrsto vjeruje da VSTS treba da pruži dalju podršku Centru za sudsku dokumentaciju kroz jačanje, kako njegovog kapaciteta, tako i uloge unutar Savjeta", rekla je Kavalekova.

Tegeltija je zahvalio Misiji OEBS-a u BiH za kontinuiranu podršku koju dugi niz godina pruža u oblasti zaštite ljudskih prava i vladavine prava uopšte.

On je nagasio da VSTS sa zadovoljstvom od OEBS-a preuzima mapu procesuiranih ratnih zločina koja je kreirana s ciljem da se široj javnosti pruže sažete informacije o svim presuđenim slučajevima ratnih zločina u BiH.

"Uvjeren sam da će Savjet i Misija OEBS-a u BiH nastaviti partnersku saradnju, ne samo u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, već i u naporima usmjerenim ka preduzimanju sistematskih mjera za unapređenje cjelokupnog pravosuđa u BiH", istakao je Tegeltija.

Jedan od ciljeva ove mape je, kako se navodi, i da premosti jaz između pravosuđa koje vodi istrage i procesuira predmete ratnih zločina, sa jedne strane, i javnosti koja ima potrebu za pristupom vjerodostojnim informacijama o okončanim predmetima, sa druge strane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije