BiH

Pratite nas na Google news

Pripadnici SIPA dva mjeseca ne mogu asistirati na istočnoj granici

Pripadnici SIPA dva mjeseca ne mogu asistirati na istočnoj granici
Foto: Ilustracija | Pripadnici SIPA dva mjeseca ne mogu asistirati na istočnoj granici
Srna

SARAJEVO - Direktor Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Perica Stanić obavijestio je usmeno i pisano direktora Granične policije BiH Zorana Galića da 15 pripadnika Sipe tokom septembra i oktobra ne mogu asistirati na istočnoj granici BiH.

Galić je naveo da 15 pripadnika Sipe ne može asistirati Graničnoj policiji BiH zbog internih aktivnosti na terenu i manjka službenika.

"Sipa u tom periodu ima i vježbe, pa su zbog toga potrebni svi ljudi", rekao je Galić za portal Klix.ba.

Portal nezvanično saznaje da službenici Sipe učestvuju u vježbi Eufora "Brzi odgovor 2019", koja će biti održana na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra. Sve je urađeno prema odluci Ministarstva bezbjednosti BiH, uz prethodni dogovor Sipe sa Graničnom policijom BiH.

Odgovarajući na pitanje da li sada pripadnici novoformirane Žandarmerije MUP-a Republike Srpske patroliraju granicom BiH, Galić je odgovorio da policajci iz Srpske kao i ranije samo asistiraju službenicima Granične policije BiH, kao i kolege iz drugih policijskih agencija poput MUP-a Livanjskog, Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

"Oni rade pod kontrolom i nadzorom Granične policije BiH, kao i četiri kantona iz FBiH sa kojima imamo potpisane ugovore. Kada nam treba asistencija na terenu, mi pozovemo kolege iz drugih policijskih agencija sa kojima imamo dogovor da nam pomognu", pojasnio je Galić.

Nakon obavljanja zadataka u okviru matične agencije, 15 službenika Sipe će ponovo biti na raspolaganju Graničnoj policiji BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije