BiH

"Prizivanjem sankcija Džaferović pokazuje svoje neprijateljstvo prema Srpskoj i Srbima"

"Prizivanjem sankcija Džaferović pokazuje svoje neprijateljstvo prema Srpskoj i Srbima"
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | "Prizivanjem sankcija Džaferović pokazuje svoje neprijateljstvo prema Srpskoj i Srbima"
N.N.

SARAJEVO - Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika najoštrije je osudio i odbacio navode Šefika Džaferovića u vezi sa amandmanima Evropskog parlamenta, ističući da pozivanjem na uvođenje sankcija Dodiku, građanima i poslovnim subjektima iz Republike Srpske, on pokazuje političku nemoć, neznanje i neprijateljstvo prema Srpskoj i srpskom konstitutivnom narodu.

"Džaferović, čija je izborna baza Federacija BiH (FBiH), konstantnom kampanjom napada na Republiku Srpsku želi da prikrije probleme koje ima FBiH, a tiču se odsustva demokratije usljed nemogućnosti da se izabere legitimna Vlada, sve lošijeg položaja hrvatskog konstitutivnog naroda, katastrofalnog položaja srpskih povratnika, te istražnih radnji u stranci iz koje dolazi i mnogih drugih nagomilanih problema u FBiH", naglasili su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Izjavljujući da inicijative Dodika krše Ustav BiH, dodaje se u saopštenju, Džaferović pokazuje elementarno nepoznavanje Ustava na osnovu kojeg se nalazi na funkciji.

"Jer da ga poznaje znao bi da su sve inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH u skladu sa Ustavom BiH i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, a da bi DŽaferoviću i njegovim saradnicima bilo jasnije navodimo da je riječ o Dejtonskom sporazumu", navode iz Kabineta.

Ukoliko bi se uzela u obzir mogućnost da DŽaferović, ipak, poznaje Ustav, dodaje se u saopštenju, onda je jasno da je riječ o zloj namjeri u kojoj se ne biraju sredstva da se politički protivnici prikažu na najgori mogući način.

"Bošnjački član Predsjedništva, koji se nominalno zalaže za BiH, trebao bi da zna da je u diplomatskoj praksi nezabilježeno da jedan član kolektivnog organa koji upravlja državom traži uvođenje sankcija drugom članu, koji je dio tog istoga organa. DŽaferović faktički podržava sankcije Predsjedništvu BiH", istakli su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

U saopštenju se naglašava da je posebno zabrinjavajući i neprihvatljiv dio Džaferovićeve izjave u kojoj kaže da je Milorad Dodik "prijetnja miru".

"Postavlja se pitanje da li Džaferović ima pravo da bilo kome govori o prijetnji miru, kada znamo da je u toku građanskog rata u BiH bio učesnik istog i to na prostorima u kojima su islamski vjerski ekstremisti mudžahedini činili strašne zločine i ritualna ubistva, a sam DŽaferović nije ništa učinio da spriječi i osudi! Jedino što bi DŽaferoviću moglo dati za pravo da govori o ratu, jeste njegovo razumijevanje u isti, s obzirom na prošlost, koju se trudi da zaboravi i potisne", navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije