BiH

Propali dosadašnji termini za radne vize u Njemačkoj

Propali dosadašnji termini za radne vize u Njemačkoj
Foto: Nedžad Uglješa | Problemi za bh. građane zbog novih uslova u Pravilu za zapadni Balkan
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Građani BiH koji su zakazali termine za dobijanje radne dozvole za rad u Njemačkoj u sklopu Pravila za zapadni Balkan moraće se ponovo prijaviti, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ambasadi Njemačke u BiH.

Naime, kako su pojasnili, od 1. januara na snagu stupa na snagu nova uredba, koja predstavlja nastavak uredbe koja prestaje da važi krajem 2020. godine, a da bi se građani BiH mogli prijaviti za dobijanje radne dozvole u Njemačkoj moraće se prijaviti na veb-stranici Ambasade za zakazivanje termina, bez obzira na to da li su već ranije imali rezervisan termin, jer dosadašnji termini više neće važiti.

Važno je napomenuti da ovo ne važi za zapošljavanje kvalifikovane radne snage, kao i za deficitarna zanimanja, već se odnosi samo na Pravilo za zapadni Balkan.

U Ambasadi Njemačke ističu da od 1. januara 2021. godine na snagu stupa pravilo koje će naslijediti postojeće.

"Time je savezna vlada i nakon 2020. godine omogućila građanima Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. Kao i dosad, ovo pravilo vrijedi za bilo koju vrstu zaposlenja, nezavisno od toga da li osoba posjeduje priznate kvalifikacije ili ne. Ovo novo pravilo će vrijediti do kraja 2023. godine", naglasili su oni za "Nezavisne".

Preciziraju da i dalje uslov za dobijanje vize ostaje potreba dobijanja potvrde Savezne agencije za rad Njemačke.

"Termini za podnošenje zahtjeva u skladu s novim pravilom će biti otvoreni čim se ukinu ograničenja putovanja koja su trenutno na snazi zbog pandemije kovida, kada će se moći nastaviti s izdavanjem odgovarajućih viza. Željeni termini, koji su zakazani u skladu s dosadašnjim pravilom, više neće moći biti uzeti u obzir. Isto važi i za termine koji su dodijeljeni s konkretnim datumima i satnicama, a nisu mogli biti ostvareni nakon zatvaranja Odjeljenja za vize zbog uslova izazvanih koronom", naglasili su "Nezavisnim", uz napomenu da se dodatne informacije mogu naći na stranici Ambasade.

Podsjećanja radi, sve do kraja ljeta ove godine nije bilo izvjesno da li će pravilo biti produženo, a pozitivna odluka donesena je na insistiranje njemačkih poslodavaca, posebno u građevinskom sektoru, koji su istakli da bez strane radne snage neće biti u mogućnosti da ispune sve ugovore. Takođe, dio političkih partija u Njemačkoj je bio zabrinut da bi dalje zapošljavanje radnika sa zapadnog Balkana moglo ugroziti domaće nezaposlene radnike koji traže posao. Kako bi se ove zabrinutosti uklonile, Vlada je u novom pravilu zadržala važenje uslova da dozvola za rad može biti izdata tek ako poslodavac dokaže da na to mjesto nije mogao naći adekvatnu njemačku radnu snagu ili radnu snagu iz EU. Takođe, uslov da ovo pravilo bude izglasano je uvođenje kvote od 25.000 viza godišnje za cijeli region, koliko se maksimalno može izdati. Kao i prije izbijanja virusa korona, moći će se zapošljavati svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije koji mogu da dokažu da ih poslodavac u Njemačkoj želi zaposliti. Oni će s adekvatnim dokumentima morati otići u Ambasadu Njemačke i podnijeti zahtjev za vizu. U Ministarstvu uvjeravaju da neće više biti dugog čekanja jer će biti uvedene ubrzane procedure i na bolji način uvezane agencije i institucije koje izdaju potrebna odobrenja i saglasnosti kao uslov za vizu. Naime, Vlada je obećala da će osposobiti dodatne kapacitete i u ambasadama i u Njemačkoj kako bi se procedura ubrzala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije