BiH

"Proboj Solunskog fronta najveća pobjeda srpske vojske"

"Proboj Solunskog fronta najveća pobjeda srpske vojske"
Foto: Srna | "Proboj Solunskog fronta najveća pobjeda srpske vojske"

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je komemoraciji povodom obilježavanja 103 godine od proboja Solunskog fronta i čuvaru srpskog Vojničkog groblja "Zejtinlik" u Solunu Đorđu Mihajloviću uručio ratnu zastavu sa lentama Vojske Republike Srpske.

Milunović je istakao da je proboj Solunskog fronta jedna od najvećih bitaka koju je srpska vojska vodila i najvećih pobjeda koju su Srbi u istoriji ostvarili.

Prema njegovim riječima, 15.000 srpskih dobrovoljaca sa područja bivše BiH aktivno je učestvovalo u najvećoj pobjedi Srpske vojske tokom proboja Solunskog fronta.

"To je bila velika čast, ali i ogromna žrtva. Srbi su tada izgubili 28 odsto boraca, gotovo trećinu stanovništva", rekao je Milunović Srni.

On je podsjetio da je na Solunskom frontu bilo 150.000 Srba raspoređenih u dvije armije - jednom je komandovao Petar Bojović, a drugom Stepa Stepanović. 

"Među ovim borcima bilo je i 25.000 dobrovoljaca, od kojih 15.000 sa područja bivše BiH", naveo je Milunović.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Milunović je podsjetio da je Srpska vojska koja je bila protjerana sa svojih prostora i bila prisiljena da preživi golgotu albanskih planina i da tamo bude desetkovana glađu, bolestima i hladnoćom, ipak uspjela da dođe do Krfa gdje se oporavila i nakon toga prebacila u Solun.

"U Solunu zajedno sa saveznicima Srpska vojska je izašla na front i u jednom silovitom napadu probila neprijateljske linije i Solunski front", istakao je Milunović.

Milunović je rekao da Republika Srpska i ove godine zajedno sa Srbijom obilježava sjećanje na proboj Solunskog fronta, te da je ovaj događaj upriličen uz pridržavanje epidemioloških mjera koje su na snazi u Grčkoj s ciljem zaštite od virusa korona.

Milunović je rekao da su delegacije Republike Srpske i Srbije položile vijenac u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja Zejtinlik.

Milunović, koji boravi u dvodnevnoj posjete Grčkoj, gdje prisustvuje obilježavanju 103. godišnjice proboja Solunskog fronta sutra će u Polikastru prisustvovati ceremoniji polaganja vijenaca na spomenik Silama saveznicama u Velikom ratu. Ovaj događaj zakazan je za 11.00 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije