BiH

Profesoru Koviću već šest mjeseci ne dozvoljavaju da uđe u BiH

Profesoru Koviću već šest mjeseci ne dozvoljavaju da uđe u BiH
Foto: Srna | Profesoru Koviću već šest mjeseci ne dozvoljavaju da uđe u BiH

BEOGRAD - Profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću Sarajevo već više od šest mjeseci ne dozvoljava da uđe u BiH, zbog čega mu je ne samo otežan rad na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, nego mu je uskraćeno i pravo da posjeti grobove svojih predaka.

Istoričar Ković, koji je u martu na putu da održi predavanje u Istočnom Sarajevu, vraćen sa granice pod obrazloženjem da je "prijetnja za bezbjednost BiH", rekao je da je zabrana njegovog ulaska sasvim očigledno bila demonstracija sile političkog Sarajeva i pokazatelj da se Republici Srpskoj uvodi zabrana slobode misli i govora.

"Prema mom mišljenju, to je i demonstracija sile prema Republici Srpskoj, a u isto vreme signal realnog uticaja Republike Srpske na politički život u BiH i naročito na bezbjednosne službe koje su zabranile moj ulazak u BiH", istakao je Ković.

Ković je naveo da on i njegov advokat iz Republike Srpske, prikupljaju podatke i u prepisci su sa organima vlasti u Sarajevu, jer je to sve što može da učini kao građanin.

"Jasno je da su prekršili zakon BiH zakon o strancima i jasno je da nisu postupali po zakonima BiH, osim toga, prema Ustavu BiH garantovana je sloboda misli i govora", dodao je Ković.

Prema njegovim riječima, ispostavlja se da u Sarajevu, postoje ljudi koje zakoni ne zanimaju i da očigledno slušaju naloge nekoga koga zakoni BiH ni po čemu obavezuju.

Ković je rekao da je "ironija istorije" to što mu je ulazak u postojbinu njegovih predaka zabranio čovjek za koga je "teško utvrditi je li ili nije diplomirao".

"Dobio sam informacije da je šef Obavještajno-bezbjednosne agencije /Mehmed Osmanagić/ čovjek protiv koga se vodila istraga zbog falsifikovanja diplome, za koga je teško utvrditi je li ili nije diplomirao. Da doživim da mi neko takav zabrani ulazak u BiH, odakle je moja porodica po majci potiče, i da ne mogu da posetim grobove svojih predaka koji su stradali u genocidima u dva svetska rata, i da mi to zabrani narečeni gospodin po nečijim savetima - to je ironija istorije", dodao je Ković.

On je naglasio da to prima sa mirom, jer zna da nije ni prvi Srbin ili srpski istoričar koji je izložen progonu u BiH, niti će biti jedini.

"Ovo što ja doživljavam nije ništa u odnosu na ono što preživljavaju svakog dana moja braća u Republici Srpskoj i moje kolege kako danas, tako i u toku cele svoje istorije", rekao je Ković, koji se bavi istraživanjem međunarodnih odnosa i istorije političkih ideja s kraja 18. i početka 20. vijeka.

Ković je ukazao da na tribinama nastoji da govori o onome što dobro zna, a to je istorija, ali da kada se govori o istoriji, ne može da se ne govori i o sadašnjosti i ukazuje da je teško razmišljati o tome šta je to što je nekome u Sarajevu moglo da zasmeta u onome što je izgovorio.

vi značajniji mediji, ali da se iz vlasti "niko nije oglasio".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije