BiH

Progledali poslije decenije: Kreće li EU protiv džihadista u Prištini i Sarajevu?

Progledali poslije decenije: Kreće li EU protiv džihadista u Prištini i Sarajevu?
Foto: Ilustracija | Progledali poslije decenije: Kreće li EU protiv džihadista u Prištini i Sarajevu?

BEOGRAD - Iako je Balkan pod pritiskom radikalnog islamizma još od dolaska mudžahedina u BiH tokom rata devedesetih, evropski zvaničnici tek sada toga postaju svjesni.

Više od decenije, vehabije i radikalni islamisti lagodno borave što na Kosovu što u federalnoj BiH, šireći se tako što koriste mrežu dobrotvornih organizacija koje su finansirane uglavnom preko Saudijske Arabije i Turske, ali i drugih zemalja arapskog svijeta.

Džamije, koje na Kosovu niču kao pečurke poslije kiše, otvoreno regrutuju mlade džihadiste za borbu u Siriji na strani terorista. U BiH pak zatvoreni arapski gradovi više nisu rijetkost, a počeli su da se grade i na teritoriji Republike Srpske. I mada to sve traje deceniju, evropski zvaničnici, tačnije ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, tek sada su shvatili koliki je uticaj muslimanskih zemalja u regionu Balkana. Eksplicitno, uticaj Turske i Saudijske Arabije. Kurc je čak otišao i dalje i objelodanio podatak da se u Sarajevu i Prištini ženama plaća da zabrađene izađu na ulicu, kako bi promijenile sliku grada (?!). Evropa, istakao je Kurc, to ne smije da posmatra bez djelovanja. Ministar inostranih poslova Austrije je naglasio da EU mora i dalje da igra aktivnu ulogu u ovom, kako je naglasio, po EU veoma važnom regionu.

Ako je Evropa svjesna da je uticaj islama na Balkan tako veliki, zašto to pominje tek sada, i zašto nije ništa preuzela da taj uticaj spriječi.

Profesor dr Bojan Milisavljević sa Pravnog fakulteta podsjeća da je Turska u drugačijim odnosima i sa EU i sa državama na Balkanu, posebno poslije pokušaja državnog udara u toj zemlji: "Turska je sve dalje od evrointegracija i logično je da svoju spoljnu politiku usmjerava ka ovim prostorima".

Tu se, naglašava sagovornik Sputnika, njen uticaj ne završava već se on širi i na države EU kao što je Njemačka ili Austrija zbog svojih nacionalnih manjina

."Dakle, oni imaju taj etnički model, i preko njega pokušavaju da ostvare svoje interese i na ovim prostorima. Ono što EU može da uradi ovim povodom, osim osude, jeste da ubrza proces evrointegracija i da priključi države Zapadnog Balkana EU, čime bi ovaj region znatno lakše mogao da se nosi sa uticajem Turske i drugih islamskih država", kaže Milisavljević..

Na pitanje zašto zvaničnici EU tek sada pokreću ovo pitanje, sagovornik Sputnika kaže:

"To je uzrokovano činjenicom da se približavaju izbori u Njemačkoj, a postoje i određeni politički pritisci unutar Austrije, i u tom smislu na izjavu Sebastijana Kurca mnogo su uticali i unutrašnji politički razlozi", objašnjava on.

Austrijski ministar spoljnih poslova naglasio je i da je islamizam u porastu u regionima gdje je došlo do rasta tenzija između zemalja ili različitih naroda, te da EU mora da ima aktivnu ulogu u ovom, po nju, veoma važnom regionu.

Da bi se to desilo, profesor dr Ljubiša Despotović sa novosadskog Fakulteta za evropsko-pravne političke studije kaže da EU mora prvo da riješi ovaj problem u svom dvorištu.

"Oni koji su problem nama ne dolaze direktno sa istoka, već iz država EU. To znači da EU mora prvo da promijeni strategiju i pristup ovom pitanju u svojim redovima, pa tek onda može da se usmjeri na naše područje", navodi on.

Širenje radikalnog islama na Kosovu ostavilo je velike posljedice. Devojke odbijaju da se rukuju sa ljudima, čak i ne pričaju sa muškim rođacima. Mnogo mladića je otišlo i priključilo se islamističkim grupama. Oko 200 Albanaca sa Kosova iskoristilo je stipendiju da proučava islam u Saudijskoj Arabiji, a mnogi od njih vratili su se sa misionarskim žarom.

Imaju strog način molitve, stran umjerenoj islamskoj tradiciji koja je na Kosovu ranije vladala. Radikalni imami propovijedaju u novim džamijama, izgrađenim od saudijskog novca. Čak su zabilježeni slučajevi rušenja džamija starijih od 400 godina, istorijske biblioteke u Đakovici, derviških manastira, grobalja, sve što vehabije smatraju idolopoklonstvom. Uticaj radikalnih imama dostigao je vrhunac početkom sukoba u Siriji. Oni su putem radio i televizijskih emisija propovijedali vrline džihada, apelujući na mlade da odu da se bore.

Od ljeta 2012. kosovska policija je zatvorila 12 vehabijskih dobrotvornih organizacija i uhapsila 40 osoba.

Zašto lokalne vlasti zajedno sa Kforom i Euleksom nisu ranije zaustavile širenje ekstremizma, pitanje je o kome se široko debatuje, ne samo na Kosovu već i šire. Pare kojim se finansiraju islamisti na Kosovu često dolaze zaobilazno, preko trećih zemalja, kako bi se prikrila njihova namena i destinacija. Najveći transfer koji je presretnut desio se prije nekoliko godina, kada su kosovske vlasti zamrzle 500.000 dolara iz Saudijske Arabije namijenjenih jednom tinejdžeru na Kosovu. Način finansiranja sličan je i u BiH. Tamo novac uglavnom dolazi preko posredničkih agencija za kupovinu imovine.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije