BiH

Program reformi BiH izlazi na svjetlost dana

Program reformi BiH izlazi na svjetlost dana
Foto: N.N. | Program reformi BiH izlazi na svjetlost dana
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Narodna skupština RS bi na posebnoj sjednici u ponedjeljak mogla raspravljati o Programu reformi BiH na osnovu prijedloga koji je juče poslao Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Takođe, juče je iz Narodne skupštine RS saopšteno da je za sutra sazvan kolegij na kojem bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja devete posebne sjednice.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, a nakon ove sjednice rečeno je da će ovaj dokument otići u Brisel u sjedište NATO-a dan nakon što se formira novi sastav Savjeta ministara.

Dok u vladajućoj koaliciji u RS ističu da Dodik ovim činom ispunjava obećanje da će javnost RS biti upoznata sa svim pojedinostima dokumenta te da on neće biti upućen dok se o njemu ne izjasne institucije RS, u opoziciji ističu da je ovo Dodikova kapitulacija pred Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, i NATO-om.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da javnost u RS može biti sigurna da nema slanja dokumenta ako se o njemu potvrdno ne izjasni njen parlament.

"Kada će doći dokument na raspravu, to se još ne zna, ali u svakom slučaju nema šanse da ode bilo gdje dok NS RS o njemu ne usvoji određene zaključke. Ne krije se ništa od javnosti, javnost će definitivno biti upoznata s tim dokumentom", rekao je on. Optužbe koje opozicija iznosi na račun SNSD-a Žunić naziva predstavom za javnost.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, tvrdi da je dokument Dodikova kapitulacija pred NATO-om te da je Dodik ucijenjen da odvede RS u NATO.

"Što se tiče stava našeg kluba, o tome ćemo se izjasniti kad vidimo šta tamo piše. Ali očigledno su ga ucijenili i on sada odrađuje ono što im je obećao da će uraditi", tvrdi on.

Kostadin Vasić, šef Kluba Ujedinjene Srpske, ističe da će njegov klub podržati saradnju s NATO-om, ali ne i članstvo u toj alijansi.

"Potpuno je normalno da se sarađuje uz jasno objašnjenje da saradnja ne prejudicira članstvo. Ovi što kritikuju su isfrustrirani ljudi zato što ostaju bez svojih fotelja u Sarajevu. To je normalan dokument koji je srpski član Predsjedništva potpisao u interesu RS. Nema tu ništa nepoznato i Klub poslanika i naš lider (Nenad) Stevandić su u toku sa svim", rekao je on.

Maksim Skoko, šef socijalista u NS RS, kaže da je imao uvid u osnovne stvari u dokumentu te da se uvjerio da javnost ne treba da strepi.

"Ono što tamo piše je slično onom što ima Srbija. To je jedna vrsta saradnje i ne vidim nijedan razlog da se taj dokument ne podrži", rekao je Skoko.

Milan Švraka, poslanik PDP-a, rekao je da će, kada ta sjednica bude održana, poslanici imati priliku da vide šta stvarno tamo piše i da li je sve onako kako je Dodik govorio u javnosti.

"Ne vidim razlog zašto taj dokument već nije objavljen, osim ako se nešto krije. Naš stav je jasan, da nema članstva u organizaciji koja nas je bombardovala tokom prošlog rata", rekao je on.

Inače, "Nezavisnim" je nedavno rečeno da ne postoji skriveni plan da se BiH "uvuče" u NATO, ali da postoji nada da će građani BiH tokom vremena uvidjeti benefite saradnje s tom vojnom organizacijom.

"Ovo je postepeni proces, dugi put, a kako vrijeme bude odmicalo, vjerujemo da će građani BiH imati priliku da vide da tu nema nikakvih misterija i da se radi o potpuno normalnom procesu koji je otvoren i transparentan s obje strane, a koji će zemlji omogućiti da provede reforme koje njeni građani ionako žele", rekao nam je sagovornik.

Što se tiče prvog godišnjeg Programa reformi, ističe se da se on uglavnom bavi logistikom, uspostavljanjem sistema, nabavkom radnog materijala, obezbjeđivanjem prostora i formalnim stvarima te da će tek u naknadnim godišnjim programima biti više govora o suštinama reformi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije