BiH

Promjene Ustava BiH u ovom trenutku nisu moguće

Promjene Ustava BiH u ovom trenutku nisu moguće
Foto: Nedžad Uglješa | Promjene Ustava BiH u ovom trenutku nisu moguće

SARAJEVO - Ustavne promjene u ovom trenutku nisu moguće, posebno u situaciji kad su pred strankama lokalni izbori, stav je većine poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH s kojima smo razgovarali.

SDP BiH uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog amandmana na Ustav BiH, što je "Nezavisnim" danas potvrdio i Saša Magazinović, šef Kluba ove stranke u Predstavničkom domu BiH.

Prijedlog koji je otišao u parlamentarnu proceduru podrazumijeva da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Parlamentarnoj skupštini BiH, da umjesto 42 poslanika u Predstavničkom domu BiH bude 87 poslanika, a u Domu naroda BiH 21 delegat.

Dušanka Majkić (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, kazala je za "Nezavisne" da SDP želi da pokaže kako on ima svoj pogled na to, koji će odgovarati većini bošnjačkih ili probosanskih partija.

"Ali nema šanse da takvo nešto dobije podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH i to ni za šta drugo ne služi izuzev za sakupljanje bodova uoči izbora, jer nema klasične kampanje", kaže Majkićeva.

Alma Čolo (SDA), poslanik u Predstavničkom domu BiH i predsjedavajuća Ustavnopravne komisije ovog doma, za "Nezavisne" ističe da je promjena Ustava nešto što se mora uraditi i da je to neizbježno.

"Ustav se mora uskladiti s Evropskom konvencijom, a to znači omogućiti svima koji nisu iz konstitutivnih naroda da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda BiH. Prijedlog SDP-a shvatam kao jedan od pokušaja da se ispoštuju presude Evropskog suda za ljudska prava", kazala je Čolo i dodala da nije moguće o tome razgovarati prije lokalnih izbora.

Bariša Čolak (HDZ BiH), delegat u Domu naroda BiH i predsjedavajući Ustavnopravne komisije ovog doma, za "Nezavisne" je istakao da je teško da će ovaj prijedlog biti prihvaćen, posebno u predizborno vrijeme.

"Ne možemo Izborni zakon promijeniti, što je nužno, a naravno da je Ustav teže promijeniti s obzirom na to da treba dvije trećine u Zastupničkom domu, a s druge strane u Domu naroda svako ustavno pitanje može biti proglašeno pitanjem od nacionalnog vitalnog interesa", kazao je Čolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije