BiH

Pronaći odgovor na različite borbe u digitalnom svijetu

Pronaći odgovor na različite borbe u digitalnom svijetu
Foto: Nedžad Uglješa | Pronaći odgovor na različite borbe u digitalnom svijetu

SARAJEVO - "Važnost pouzdanih dobavljača za siguran digitalni ekosistem BiH" naziv je panel-diskusije održane u petak u organizaciji Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Događaj je organizovan u Sarajevu s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite povjerljivosti, integriteta i dostupnosti digitalnih podataka i sistema. 

"Stalno radimo na podizanju svijesti o procesu digitalizacije u BiH i sinergiji poslovnog integriteta sa istim. Događaji poput ovog na kojima se diže svijest o digitalnoj sigurnosti, čine značajne pozitivne pomake i promjene u društvu. Ali ovo je aktivnost trajnog karaktera koja ima uticaj na dugoročne strateške planove samih kompanija i njihovih partnera, a dobro mjesto za započeti takva planiranja jeste biranje pouzdanih dobavljača. Američka komora u BiH također sprovodi projekat sa Washingtonskim CIPE-om s ciljem unaprijeđenja standarda integriteta poslovnih praksi prisutnih na domaćem tržištu, te poboljšanje javne uprave", rekao je Nedim Hamzić, generalni sekretar "AmCham BiH".

Stiven Toteda, zamjenik izvršnog direktora američke kompanije "Aviat Networks", istakao je kako se telekomunikacijska tehnologija brzo mijenja.

"Ako uporedimo internet nekad i sad, u početku je to izgledalo kao neka utopijska informacija, a danas je to polje u kojem se vode različite borbe, ideološke i druge. Treba razmisliti kako države odgovaraju na ove izazove", rekao je Toteda.

Emili de la Brijer, jedna od vodećih svjetskih analitičarki u polju ekonomsko-sigurnosnih implikacija geopolitičke strategije za Kinu, rekla je da ova država razvojem tehnologije želi da utvrdi svoju poziciju i ako uspije u tome Kina - ona će biti u mogućnosti da oblikuje dalji razvoj svijeta.

Panelisti u ime američkih kompanija "Aviat Networks", "Oracle BH" d.o.o. i "Cisco System Internetworking" d.o.o. naglasili su, između ostalog, da Kina želi gurnuti svijet u neko nefer takmičenje niskim cijenama. Rečeno je da niko ne bježi od konkurencije, ali su potrebna jednaka pravila za sve.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije