BiH

Prošle godine iz BiH protjerano 16 osoba

Prošle godine iz BiH protjerano 16 osoba
Foto: Ilustracija | Prošle godine iz BiH protjerano 16 osoba

Ukupno 27.769 osoba prošle godine iskazalo je namjeru za azil u Bosni i Hercegovini, pokazuju podaci Službe za poslove sa strancima BiH. Sa teritorije zemlje tokom 2019. godine protjerano je 16 stranih državljana koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH.

Služba za poslove sa strancima BiH je u postupcima izražavanja namjere za azil u terenskim i privremenim prihvatnim centrima vršila registraciju 27.769 osoba, prilikom čega su od tih osoba uzimani biometrijski podaci, fotografisani su, a nakon navedenog inspektori za strance su u razgovoru s njima prikupljali operativne podatke koji su razmjenjivani s ostalim agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kada je riječ o rješavanju statusnih pitanja stranih državljana procijenjenih kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH, Služba za poslove sa strancima BiH je od drugih nadležnih bezbjednosnih institucija zaprimila informaciju za 29 sigurnosno interesantnih stranih državljana.

"Od 29 sigurnosno interesantnih stranih državljanina, služba je tokom 2019. godine preduzimanjem radnji iz svojih nadležnosti i pojačanim aktivnostima kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH, pronašla, procesuirala i izrekla mjere protjerivanja za 16 stranih državljana koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, dok se ostale osobe nisu nalazile na teritoriji BiH", navode iz Službe za poslove sa strancima BiH, prenosi "Klix.ba".

Podatke o svim osobama koje predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH služba za poslove sa strancima BiH je evidentirala u bazu "ROS-a", kojoj pristup ima Granična policija BiH, te će onima koji nisu na području BiH prilikom pokušaja njihovog ulaska u BiH biti odbijen ulazak.

Što se tiče prihvata po osnovu Sporazuma o readmisiji, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine ukupno su prihvaćena 783 strana državljanina i to svih 783 po osnovu Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o vraćanju i prihvaćanju osoba čiji je ulazak i boravak nezakonit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije