BiH

Protestna šetnja zbog najavljenih izmjena Zakona o radu u FBiH

Protestna šetnja zbog najavljenih izmjena Zakona o radu u FBiH
Foto: Pixabay/Ilustracija | Protestna šetnja zbog najavljenih izmjena Zakona o radu u FBiH

SARAJEVO - Savez samostalnih sindikata u Federaciji BiH (FBiH) najavio je za sutra protestnu šetnju Sarajevom zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu, u kojima se ne spominje pravo radnika.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su radnici robovi i da se sa ovakvim intencijama nastoji ozakoniti njihovo ropstvo.

Šatorović smatra da je jedini interes federalnih vlade i Udruženja poslodavaca da se poslije izmjena i dopuna Zakona o radu proglasi stanje prirodne ili druge nesreće.

On je pojasnio da je predloženo da radnici mogu raditi 72 časa sedmično, odnosno šest dana po 12 časova, čime se derogira pravo radnika na sedmični odmor.

"Za 72 časa rada sedmično mogu dobiti minimalnu platu koja, prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH iznosi 406 KM. Međutim, nema definisane minimalne plate u FBiH. Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt da ga tužite", uporozio je Šatorović.

On je dodao da Savez samostalnih sindikata nije učestvovao u ovim aktivnostima, niti dao saglasnost da ovakav zakon uđe u proceduru.

Protestna šetnja pod motom "Dokle više" biće održana od 11 časova, u skladu s naredbama Kriznog štaba i svi učesnici će imati propisane zaštitne maske, te potpisati izjave da nisu boravili van zemlje i da nemaju temperature, prenijeli su federalni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije