BiH

Pune 24 godine od zaključivanja dejtonskog sporazuma (Ispravljeno)

Pune 24 godine od zaključivanja dejtonskog sporazuma (Ispravljeno)
Foto: N.N. | Pune 24 godine od zaključivanja dejtonskog sporazuma

​BANJALUKA - Danas su se navršile 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije "stvorena" sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.


NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije