BiH

RS dobija zakon o mobingu

RS dobija zakon o mobingu
Foto: N.N. | RS dobija zakon o mobingu

BANJALUKA - U Republici Srpskoj bi ove godine trebalo da počne izrada zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu, odnosno mobingu, jer postojeća zakonska rješenja nisu dovoljno zaštitila radnike.

To je za "Nezavisne" potvrđeno iz Saveza sindikata Republike Srpske, odakle poručuju da im se zbog mobinga u prosjeku godišnje obrati između 20 i 30 članova, mada se procjenjuje da je taj broj zapravo mnogo veći.

Sindikalci ističu da je pitanje mobinga u ovim momentima donekle regulisano samo Zakonom o radu, a kroz novi zakon će, vjeruju, biti definisan pojam mobinga, šta sve predstavlja, ali i načini zaštite radnika.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, podsjeća da su i ranije tražili da se donese poseban zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu jer su, pojašnjava, uvidjeli da postojeće radno zakonodavstvo dovoljno ne štiti one koji imaju ovaj problem.

"Tako da smo taj zakon još 2013. godine uputili u skupštinsku proceduru i on je, nažalost, povučen iako je prošao sve javne rasprave te utvrđen u formi prijedloga. Povučen je jer ga skupštinski odbori, u kojima sjede poslodavci, nisu htjeli prihvatiti", tvrdi Stanković za "Nezavisne".

Po njegovim riječima, Sindikat nakon toga nije odustao od svoje namjere.

"Kada smo zaključivali memorandum s Vladom RS, pitanje zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu, ili zakona o mobingu, ponovo smo stavili na dnevni red i u toku ove godine treba da počne s radom radna grupa koja će ponovo pripremiti nacrt zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu", ističe Stanković.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, poručuje da će poslodavci vjerovatno učestvovati u procesu izrade ovog zakonskog rješenja.

"Mi u Uniji nismo imali razgovore na tu temu, ali moj lični stav je da treba biti veoma oprezan prilikom izrade takvog zakona. Svjedoci smo da se takav zakon u drugim zemljama često zloupotrebljava. Mislim da mobinga ima i od strane rukovodilaca prema radnicima, ali i u suprotnom smjeru", rekao je Mijić za "Nezavisne".

Sindikalne vođe upozoravaju da u ovim momentima mobing nije lako dokazati.

"Mobing je teško dokazati, tako da se ljudi i ne odlučuju da ga prijave. Osim toga, još, nažalost, postoji strah za radno mjesto", rekla je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kojoj radnici prošle godine nisu prijavljivali mobing.

Da je pravna bitka u slučaju mobinga teška i nepredvidiva, svjedoče i u Savezu sindikata RS. Radnici im, naime, dođu te iznesu svoj problem, ali...

"Mi ih uputimo kako mogu da ostvare prava i oni vide da je to dugotrajan i iscrpljujući put i, nažalost, mnogo njih odustane od bilo kakve sudske zaštite. U slučaju kada se odluče na sudsku zaštitu, sud utvrđuje da li je bilo mobinga ili nije, pa ako je bilo, radnik ima drugu fazu - da traži naknadu materijalne štete jer je bio mobingovan", pojašnjavaju iz Saveza sindikata RS.

Sindikalci se stoga nadaju da će, kada zakon o mobingu ugleda svjetlo dana, imati bolje rezultate, odnosno da će znati na koji način adekvatno zaštititi radnike. Osim toga, nadaju se i da će poslodavci nakon donošenja ovog zakona strahovati od sankcija i sudskog procesuiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije