BiH

RS gasi mnoge republičke agencije

RS gasi mnoge republičke agencije
RS gasi mnoge republičke agencije

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je da moraju biti ugašene mnoge republičke agencije koje nisu opravdale postojanje.

DŽombić je dodao da će u narednih desetak dana biti održana tematska sjednica Vlade Republike Srpske o opravdanosti postojanja agencija i svi ministri će dostaviti prijedloge o racionalizaciji.

Prema njegovim riječima, ako neke agencije budu spojene to ne znači da prostim zbirom treba sabrati radnike i kompletno osoblje. "Treba naći najracionalnije rješenje kako te agencije da funkcionišu. Ako sve radnike prevedemo u ministarstva ili drugu agenciju, onda nećemo napraviti nikakvu racionalizaciju", rekao je DŽombić za "EuroBlic".

On je istakao da je najveći problem privrede nezaposlenost i nelikvidnost, te da je dužnička kriza koja je u drugoj polovini prošle godine počela u nekim zemljama EU usporila i rast u Srpskoj, iako su ostvareni pozitivni rezultati.

Premijer Republike Srpske očekuje da će početkom najavljenih investicija u drugoj polovini godine biti pojačana privredna aktivnost. "Prije svega mislim na autoput Prnjavor - Doboj i Termoelektrana `Stanari`. Takođe, u fazi smo da raspisujemo tendere za sistem za odbrane od poplava vijedne oko 50 miliona evra", rekao je DŽombić.

Govoreći o "Šumama RS", DŽombić je rekao da su za aktuelno stanje svi odgovorni, uključujući i generalnog direktora preduzeća, čiju odgovornost Vlada za sada nije tražila, ali da to ne znači da neće u narednom periodu ako se stanje ne popravi.

"Želimo da omogućimo da direktori šumskih gazdinstava imaju prava i obaveze...Često od njih dobijamo objašnjenje da sutuacija ne zavisi od njih ili od generalnog direktora i menadžmenta, da je neko drugi odgovoran i da nemaju instrumente da ispoštuju zaključke Vlade. Međutim, to mene ne zanima, interesuje me samo da sistem funkcioniše", rekao je DŽombić.

On ističe da ugovori o snabdijevanju drvoprerađivača moraju biti ispoštovani, jer oni imaju mogućnost da zaposle do 1.000 novih radnika i povećaju izvoz, a jedini problem je nedostatak sirovina.

Govoreći o zdravstvenom sektoru u Republici Srpskoj, on je istakao da je u proteklom periodu urađeno mnogo i da je osposobljenost ustanova na većem nivou.

"Očekujem da će Vladi uskoro biti dostavljen izvještaj o racionalizaciji na rashodovnoj strani, jer moramo da imamo potpuno održiv sistem", rekao je DŽombić i izrazio uvjerenje
da će do kraja godine biti urađena racionalizacija zajedno sa resornim ministarstvom i Fondom zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije