BiH

RS može među srednje razvijene

RS može među srednje razvijene
RS može među srednje razvijene

BANJALUKA - Republika Srpska je jedno od privredno stabilnijih područja u poređenju sa zemljama u okruženju, kazao je Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

On je na međunarodnoj konferenciji "Konkurentnost u funkciji održivog razvoja", koju je u subotu organizovao Nezavisni univerzitet u Banjaluci (NUBL), rekao da RS ima izuzetne privredne i prirodne resurse koje u narednom periodu može staviti u funkciju održivog razvoja, čime bi mogla dospjeti u nivo srednje razvijenih zemalja.

Tu se, kako je istakao, prije svega misli na energetiku, rudarstvo, poljoprivredu, eko-turizam, ali i ostale potencijale kojima RS raspolaže.

"Energetski potencijal RS u ovom trenutku je iskorišten svega 30 odsto, a ima neslućene razmjere svog razvoja. Mislim da to daje garanciju da RS u narednom periodu ima svoju šansu u privrednom smislu", naglasio je Kovačević, dodajući da se u oblast energetike do 2030. godine planira uložiti 11,5 milijardi KM.

On je rekao da Vlada i resorno ministarstvo daju vrlo kvalitetne odgovore kako RS svoju konkurentsku prednost može staviti u funkciju održivog razvoja i razvijati nacionalnu ekonomiju.

Momčilo Sakan, rektor NUBL-a, istakao je da se sistemi koji funkcionišu u različitom okruženju suočavaju sa savremenim izazovima, te je realno očekivati da će razmjena iskustva, saznanja i  znanja zasnovanih  na stručnoj i naučnoj osnovi doprinijeti boljem razumijevanju i uočavanju potencijalnih  prilika i opasnosti koje dolaze sa domaćeg, evropskog, ali i globalnog tržišta.

Kako je kazao Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za privredni razvoj, nadolazeća globalizacija i tehnologizacija sasvim sigurno će lokalne ekonomije učiniti vrlo problematičnim, dodajući da dolazi do značajne ugroženosti resursa kojima raspolažu nacionalne ekonomije i lokalne zajednice.

Župljanin je naglasio da će na ovoj konferenciji pokušati da pronađu odgovor na pitanje kako zaštititi domaće resurse, te kako ih iskoristiti na način da se budućim generacijama ostavi više nego što je uzeto od prethodnih.

"Očekujemo da ćemo domaćim vlastima u BiH prenijeti određene poruke kako bi u procesu kreiranja strategije održivog razvoja mogle primijeniti odgovarajuća rješenja na bazi najboljih iskustava zemalja iz okruženja", kazao je on i istakao da će ta iskustva poslužiti kao bendž-marker za donošenje vlastite strategije.

Kako je objasnio, BiH još nema strategiju održivog razvoja, što pokazuje kakav je odnos prema onome što je naslijeđeno od prethodnih generacija.

Na konferenciji su se predstavili domaći i strani stručnjaci iz oblasti poslovnih, ekonomskih i humanističkih nauka, kao i predstavnici privrede, vlasti i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije