BiH

RS ne priznaje knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na BiH

RS ne priznaje knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na BiH
RS ne priznaje knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - NATO glavni štab u Sarajevu pozdravio je odluku Apelacionog odjeljenja Suda BiH da se Republičkoj upravi za geodetske poslove naloži da izvrši knjiženje prava vlasništva nad vojnim objektom "Veliki Žep" u Han Pijesku na državu BiH. U RS, očekivano, potpuno suprotan stav.

U RS, očekivano, potpuno suprotan stav.

NATO međutim ističe kako ona neće biti dovoljna da BiH aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO, za šta je uslov da 63 vojne lokacije na teritoriji BiH budu uknjižene na državu BiH.

"Kako bi presuda bila sprovedena, potrebno je da pravna država funkcioniše i da se završe odgovarajuće pravne procedure za njeno sprovođenje", istakli su.

I u Ambasadi SAD ističu da je pomenuta odluka pozitivna, ukoliko su medijski napisi tačni da je Odjeljenje Suda BiH donijelo takvo rješenje.

"Dok je odluka Apelacionog odjela u slučaju Han Pijeska, prema medijskim izvještajima, pozitivna, ostaje još mnogo lokacija u RS i FBiH koje treba uknjižiti u skladu sa uslovima iz Talina", rečeno je u toj ambasadi, uz napomenu da postignuti napredak ipak nije dovoljan za akviranje MAP-a.

"NATO saveznici spremni su podržati aktivaciju Akcionog plana za članstvo za BiH čim se lokacije koje je Ministarstvo odbrane označilo kao neophodne za potrebe odbrane zemlje uknjiže kao imovina u vlasništvu države", istakli su, uz napomenu da bi sprovođenje tog procesa smanjilo odliv sredstava koje Oružane snage koriste za čuvanje viška imovine.

U RS ističu da ovakvu odluku ne prihvataju, da je protivzakonita i da će iskoristiti sva sredstva da se ona ospori. Iako smo pokušali dobiti komentar iz Pravobranilaštva RS, istakli su nam da to neće biti moguće do ponedjeljka jer se nadležne osobe nalaze na godišnjem odmoru.

Danijela Novaković, pravobranilac RS, javila se međutim Srni, kojoj je istakla da RS može uložiti zahtjev za reviziju drugostepene presude.

"Protiv ovakve odluke Suda BiH koja predstavlja pravni presedan možemo se boriti svim pravnim sredstvima, pa čak i do Strazbura da spasimo imovinu RS", izjavila je Novakovićeva.

Prema njenim riječima, da bi se imovina RS mogla knjižiti, neophodno je da se donese zakon kojim bi se regulisalo knjiženje imovine na entitete i BiH.

"U konkretnom slučaju, tražilac izvršenja ove presude je Pravobranilaštvo BiH i nadamo se da će ono imati razumijevanja dok se ne postigne nekakav dogovor ili donese zakon na nivou BiH i da se onda govori o raspodjeli imovine", pojasnila je Novakovićeva.

Nikola Kovačević, član Komisije za državnu imovinu, za Srnu je upozorio da je drugostepenom presudom Sud BiH prekršio Ustav RS prema kome je teritorija RS jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva.

"Navedena presuda je iznenađujuća i kao pravnik nisam očekivao da bi Apelaciono vijeće Suda BiH moglo potvrditi prvostepenu odluku, jer je RS uložila prigovore. Visoki predstavnik u BiH zabranio je ranije bilo kakvo raspolaganje imovinom dok ne bude donesen odgovarajući zakon i potpisan sporazum Savjeta ministara BiH i vlada entiteta o njenoj raspodjeli", rekao je Kovačević, te je istakao da Sud BiH nije nadležan da rješava pitanje imovine.

U OHR-u, pak, ističu da je i nakon prvostepene presude Suda BiH u slučaju nekretnine u Han Pijesku naglašeno da presuda ne predstavlja kršenje Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

"Prema Odluci o zabrani raspolaganja, dio državne imovine koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, takozvana perspektivna vojna imovina, na osnovu i u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o odbrani BiH, izuzima se od privremene zabrane, te ona nije predmet Odluke visokog predstavnika o zabrani raspolaganja. Nekretnina u Han Pijesku, na koju se odnosi presuda, spada u tu kategoriju", istakli su oni.  

Cvijanović: Žele da otmu imovinu RS

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je kako se u Han Pijesku vrši otimačina imovine Republike Srpske. 

''Nekada davno politički lideri su se dogovorili na koji način se treba pristupiti pitanju imovine ali je uslijedio čitav niz nekih drugih aktivnosti koje su otišle u sasvim drugom pravcu'', kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije