BiH

RSS: Inckova odluka protivna ljudskom razumu

RSS: Inckova odluka protivna ljudskom razumu
Foto: N.N. | RSS: Inckova odluka protivna ljudskom razumu

Republička stranka Srpske (RSS) oštro je osudila odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nemetne zakon o "kažnjavanju negiranja genocida" i smatra da je ovakav potez duboko nepromišljen, politički isceniran i protivan ljudskom razumu.

"Nametnuti srpskom narodu, koji je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu pretrpio ogromna stradanja, da ne smije reći da u Srebrenici nije počinjen genocid, odraz je anticivilizacijskog ponašanja međunarodnog faktora i pokazatelj da ni nakon 25 godina od ratnih sukoba strane sile i bošnjačka politička elita ne odustaju od ideje da potčine i unište Republiku Srpsku. Smatram da će ova i slične odluke samo učvrstiti jedinstvo Srba u stavu da sve žrtve treba poštovati, ali da nikada nećemo dozvoliti podmetanje lažne krivice i teških riječi kao što je genocid", izjavio je predsjednik RSS Mladen Petrović.

Reagujući na Inckovu odluku da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca", Petrović je naglasio da je srpski narod već navikao na stvaranje napetosti od strane visokog predstavnika, te da potez koji je učinio dok odlazi iz BiH samo govori o njegovom kukavičluku i podlosti.

"Republička stranka Srpske i njeni članovi podržali su peticiju protiv Inckove odluke i mislim da smo ne samo iz Bijeljine, nego iz cijele Republike, poslali jasnu poruku - Srbi nikada neće dozvoliti da im drugi ispisuju istoriju, a kamoli da im zabranjuju da se izjašnjavaju o događajima u kojima su sami učestvovali",zaključio je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije