BiH

RUGIPP: Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju

RUGIPP: Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju
Foto: Ilustracija | RUGIPP: Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju

BANJALUKA - Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) saopštila je da je pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji za 2020. godinu, četvrtu godinu zaredom, potvrda kontinuiranog, kvalitetnog i odgovornog rada RUGIPP-a kao jedne od najvećih i najvažnijih institucija Srpske.

"Ako se uzme u obzir složeni sistem poslovanja koji je organizovan u 64 organizacione jedinice raspoređene na teritoriji cijele Republike Srpske, kao i veliki broj transakcija koje se obavljaju posredstvom dva organizaciona fonda i jedne jedinice za sprovođenje projekta Svjetske banke, pozitivan revizorski izvještaj dobija na još većem značaju", rekli su u RUGIPP-u.

U saopštenju se navodi da su pozitivno ocijenjene i nabavke sprovedene u okviru Projekta za registraciju nekretnina, te je potvrđeno da su sve procedure bile transparentne i saglasne sa smjernicama Svjetske banke za nabavku robe, radova i usluga.

"Takođe, Jedinica za implementaciju Projekta za registraciju nekretnina 12. marta 2021. godine dobila je pozitivno revizorsko mišljenje nezavisne revizorske kuće Baker Tilly Re Opinion, koja je isto tako nabavke u okviru Projekta proglasila zadovoljavajućim u smislu kvaliteta, pouzdanosti, blagovremenosti i transparentnosti", navodi se u saopštenju RUGIPP-a.

Iz ove uprave navode da je pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske značajno i zbog činjenice da RUGIPP sprovodi milionske nabavke za potrebe vlastitog rada, ali i za angažovanje geodetskih organizacija koje, prema Zakonu o premjeru i katastru, obavljaju dio geodetskih radova.

U saopštenju se dodaje da su revizori u izvještaju za 2020. godinu, kao i ranijih godina, utvrdili da su javne nabavke realizovane u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te u tom smislu nisu utvrđene neusklađenosti sa pomenutim zakonom, niti izdate preporuke.

"RUGIPP je od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske ove godine dobio najbolji izvještaj do sada, odnosno dobio je ukupno tri preporuke, jednu manje u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, koje će, kao i prethodnih godina nastojati da potpuno sprovede, te će nastaviti da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, domaćinski i ekonomično, u interesu svih građana Srpske", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da u revizorskom izvještaju ističu, između ostalog, da finansijski izvještaji RUGIPP-a istinito i objektivno prikazuju u svim materijalno značajnim aspektima finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 30. decembra 2020. godine, prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, kao i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor važećim u Republici Srpskoj.

Prema mišljenju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, aktivnosti, finansijske transakcije i informacije iskazane u finansijskim izvještajima RUGIPP-a za prošlu godinu su u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa propisima kojima su regulisane.

Kada je u pitanju usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima za prošlu godinu, RUGIPP je od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske dobio mišljenje sa rezervom, i to zbog toga što je tokom 2020. godine na određeno vrijeme, zbog povećanog obima posla, bio zaposlen 91 izvršilac na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

"Na rješavanju ovog pitanja RUGIPP kontinuirano radi, iako treba imati na umu da je zbog specifične vrste posla, nesmetanog pružanja usluga građanima i projekata koje RUGIPP realizuje nekada nemoguće angažovanje kadrova ograničiti na period od šest mjeseci, kao što je to u slučaju izgradnje auto-puteva", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se u revizorskom izvještaju navodi da su sprovedene sve preporuke vezane za finansijske izvještaje iz 2019. godine, a nije sprovedena samo preporuka vezana za usklađenost poslovanja, koja se odnosi na primjenu Zakona o državnim službenicima u smislu privremenog rasporeda zaposlenih zbog potreba posla ili povećanog obima poslova i prijema državnih službenika na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla.

Iz RUGIPP-a navode da su pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora dobili četvrti put, što je pokazatelj predanog rada rukovodstva i svih zaposlenih čiji je primarni cilj korisnicima pružiti što bržu i kvalitetniju uslugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije