BiH

Pratite nas na Google news

RUGIPP dobio pozitivno revizorsko mišljenje na finansijske izvještaje

RUGIPP dobio pozitivno revizorsko mišljenje na finansijske izvještaje
Foto: N.N. | RUGIPP dobio pozitivno revizorsko mišljenje na finansijske izvještaje
Srna

BANJALUKA - Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) dobila je od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje za prošlu godinu, izjavio je danas Srni pomoćnik direktora RUGIPP-a za ekonomsko-finansijske poslove Dragan Stanković.

"Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske RUGIPP dobija drugi put, što je pokazatelj predanog rada rukovodstva i zaposlenih, ali prije svega činjenice da su ispoštovane i primijenjene preporuke revizora iz prethodnih godina", rekao je Stanković.

On je istakao da se u revizorskom izvještaju navodi da finansijski izvještaji RUGIPP-a objektivno prikazuju, u svim materijalno značajnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31. decembra 2018. godine, prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, kao i izvršenje budžeta za navedenu godinu u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor u Srpskoj.

Stanković je napomenuo da RUGIPP ima 64 organizacione jedinice raspoređene u Srpskoj, kao i veliki broj transakcija koje se obavljaju posredstvom tri organizaciona fonda i jedinice za sprovođenje projekata Svjetske banke, a da je pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora značajno i zbog činjenice da RUGIPP sprovodi milionske nabavke kako za potrebe vlastitog rada, tako i za angažovanje geodetskih organizacija, koje prema Zakonu o premjeru i katastru, obavljaju dio geodetskih radova.

"RUGIPP realizuje nekoliko donatorskih projekata pri čemu nikada nije bilo primjedbi na trošenje novca predviđenog za te namjene, a posebno je značajno da je nadzorni tim Svjetske banke zadovoljan svim aspektima projekta `Registracija nepokretnosti` koji sprovodi RUGIPP", dodao je Stanković.

Kada je riječ o usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima za 2018. godinu RUGIPP je, navodi Stanković, od Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske dobio mišljenje s rezervom, i to zato što je u 2018. godini, na određeno vrijeme, zbog povećanog obima posla bilo zaposleno 62 izvršioca na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa članom 50 Zakona o državnim službenicima.

"Na rješavanju ovog pitanja RUGIPP kontinuirano radi, iako treba imati na umu da je zbog specifične vrste posla, nesmetanog pružanja usluga građanima i projekata koje realizuje nekada nemoguće angažovanje kadrova ograničiti na period od šest mjeseci", rekao je Stanković.

On je naveo da je RUGIPP od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske dobio šest preporuka, koje će kao i prethodnih godina nastojati da potpuno ispoštuje, te će nastaviti da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, domaćinski i ekonomično, u interesu građana Srpske.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije