BiH

"Radioaktivni otpad neće i ne smije na Trgovsku goru"

"Radioaktivni otpad neće i ne smije na Trgovsku goru"
Foto: Srna | "Radioaktivni otpad neće i ne smije na Trgovsku goru"

NOVI GRAD - Predsjednik Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković smatra da je otvaranje Info-centra o radioaktivnom otpadu u susjednoj opštini Dvor u Hrvatskoj šamar građanima koji više od 20 godina žive pod prijetnjom od ovog otpada.

Crnković je rekao Srni da se više od 20 godina građani sa obje strane rijeke Une protive tom naumu.

"Želja za lomljenjem građanskog otpora očigledno ne popušta sa decenijama. Radioaktivni otpad neće i ne smije na Trgovsku goru, a sama namjera da se ovakvi otpadi smještaju nadomak rijeke Une, u granični pojas sa BiH, slobodno se može okarakterisati kao neprijateljski čin", naveo je Crnković.

On je izrzio nadu da će Krajina ostati dostojanstvena i istrajna u borbi za pravdu.

"Budući da BiH diplomatija ne uspijeva riješiti problem, BiH hitno mora pokrenuti pravne mehanizme odbrane interesa građana", poručio je Crnković.

On je naveo da se građani mogu organizovati sa građanskim tužbama, ali BiH mora da uradi svoj dio posla.

"Radioaktivni otpad nije priča od danas do sutra, riječ je o prijetnji za generacije koje još nisu ni rođene, a ukoliko se ne budemo branili kako treba - buduće generacije i rijeka Una bi mogli nositi pečate našeg poraza", naveo je on.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije