BiH

Radmanović: Srpska tačno zna šta traži - povrat nadležnosti

Radmanović: Srpska tačno zna šta traži - povrat nadležnosti
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Radmanović: Srpska tačno zna šta traži - povrat nadležnosti

​SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da krizu u BiH nije napravio SNSD nego oni koji krše Ustav BiH, a to su prvenstveno SDA i visoki predstavnik.

"Krizu u BiH su proizveli oni koji ne trpe ravnopravnost u toj zemlji, a na čelu takvih je i SDA, kao i oni koji ruše dio Dejtonskog sporazuma. Tu je pored SDA i visoki predstavnik na kojeg se oni ponovo danas pozivaju", istakao je Radmanović.

Radmanović je konstatovao da lider SDA Bakir Izetbegović i većina zvaničnika ove stranke govori isto godinama.

Na pitanje da li lider SNSD Milorad Dodik ruši Dejtonski sporazum kada najavljuje otcjepljenje Republike Srpske, Radmanović je za N1 odgovorio da se ovdje govori o samostalnosti Republike Srpske u dejtonskoj BiH i da je to posebno naglašeno.

"To je sada samo pojačano jer mi smo o tome govorili i prije 15 godina. Na kraju se Izetbegović poziva na aprilski paket koji su oni iz SDA srušili. Nema potrebe da na ovaj način razgovaramo u BiH jer nećemo doći do rezultata", istakao je Radmanović.

On je naglasio da iz SNSD-a traže povrat nadležnosti koje su prenesene mimo Ustava BiH i dodao da su razgovore o tome nudili u posljednjih 10 godina, ali to niko nije ozbiljno shvatao.

"Pokušavali su još više preglasati Republiku Srpsku i one koje je relevantno predstavljaju kada je god to bilo moguće na bilo kom nivou", rekao je Radmanović.

On je konstatovao da su u proteklih nekoliko godina u Republici Srpskoj uspjeli zaustaviti prenos nadležnosti i dodao da to ne znači da neće tražiti da se vrati ono što Srpskoj pripada.

Radmanović je dodao da se razgovaralo o povratu nadležnosti kada su u pitanju Oružane snage BiH, odnosno, vraćanje na prethodno stanje koje i danas piše u Ustavu BiH da postoje Oružane snage Republike Srpske, odnosno Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH (FBiH).

Uz napomenu da još nije završena rasprava u okviru SNSD-a o ovim pitanjima, Radmanović je najavio da će o tome razgovarati i sa opozicionim liderima, jer su mišljenja da imaju podršku za određene stvari i u opoziciji.

Komentarišući jučerašnji sastanak u Istočnom Sarajevu kojeg su srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i ostali lideri održali s diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU, Radmanović je rekao da nisu očekivali da ambasadori daju tome podršku ili ne, nego su ih samo upoznali o stavovima.

"Tačno znamo šta tražimo, a to je povrat nadležnosti i ono što je visoki predstavnik oduzimao Republici Srpskoj, odnosno, uradio protiv Ustava BiH i toga ima dosta", poručio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije