BiH

Radončić: Mjere kriznih štabova RS i FBiH treba usaglašavati

Radončić: Mjere kriznih štabova RS i FBiH treba usaglašavati
Foto: Anadolija | Radončić: Mjere kriznih štabova RS i FBiH treba usaglašavati

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je danas da mjere kriznih štabova Federacije BiH i Republike Srpske treba usaglašavati zbog protoka ljudi na granici.

"Čuo sam da su mnogi ljekari u Kriznom štabu FBiH bili protiv ukidanja mjera. Lično mislim da je trebalo sačekati i da se mene pitalo konsultovao bih se sa epidemiolozima. Čini mi se da se u Kriznom štabu FBiH struka, odnosno epidemiolozi nisu pitali", rekao je Radončić za TV "N1", odgovarajući na pitanje da li je FBiH prerano ukinula policijski čas i karantin.

Radončić je ukazao da je dvostruko zabrinut, te naglasio da je iz medija saznao za ukidanje mjere karantina.

"Sada imamo situaciju gdje oni koji dolaze na granične prelaze u Republici Srpskoj idu u karantin, a stotine drugih građana koji uđu preko graničnih prelaza u FBiH idu kući, čime može biti ugroženo više od hiljadu ljudi, ako se uzmu u obzir članovi porodice", naveo je Radončić i izrazio nadu da će se virus korona ponašati kao sezonski grip.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara rekao je da je Koordinaciono tijelo na nivou BiH uspjelo da koordinisati dosta stvari, te da je napravljena međunarodna donatorska konferencija koja je rezultirala sredstvima EU u iznosu od 80,5 miliona KM.

Prema njegovim riječima, problem je što u ovom koordinacionom tijelu nije bilo ljekara epidemiologa ili infektologa.

Kad je riječ o migrantskoji krizi, Radončić je naveo da su u opticaju dvije opcije - ili će migranti trajno ostati u BiH jer ih EU ne želi ili će biti vraćeni.

"Moj prijedlog je da idemo u lagane deportacije. Služba za poslove sa strancima počela je da vrši popis migranata koji žele dobrovoljno da se vrate u svoje zemlje. Znam da je to nemoguće sada, nisam glup koliko neki žele da me predstave", rekao je Radončić.

On je dodao da migrantska kriza neće biti završena ovog ljeta, te da je neophodno rješenje da se ne dogodi da 50.000 ili 100.000 migranata ostane u kantonima s bošnjačkom većinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije