BiH

Radončić: Prijemom iranskog ministra Izetbegović šalje poruku SAD-u i Zapadu

Radončić: Prijemom iranskog ministra Izetbegović šalje poruku SAD-u i Zapadu
Foto: SBB | Radončić: Prijemom iranskog ministra Izetbegović šalje poruku SAD-u i Zapadu

SARAJEVO - Prijem ministra spoljnih poslova Irana u Sarajevu od strane Bisere Turković, ministrice spoljnih poslova BiH, nanosi nepopravljivu diplomatsku štetu BiH i može značiti kraj političke dinastije Izetbegović, ocijenio je za "Nezavisne novine" Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

On je rekao da se ovo nije desilo slučajno i da je to neka vrsta poruke koju je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, želio da pošalje SAD i Zapadu. 

"Skrivena poruka je da Izetbegović, koji osjeća da nema nikakvu podršku Zapada i SAD, izgleda želi da pošalje poruku da on može biti neko ko komplicira život zapadnim prijestolnicama, što je velika šteta za BiH a naročito za nas Bošnjake. To je posjeta koja se nije smjela desiti i to je prvorazredni diplomatski skandal", rekao je Radončić.

Prema njegovom mišljenju, ova posjeta se ne bi mogla desiti bez odobrenja Izetbegovića.

"To su stvari koje se ne rade slučajno ali i ovim može samo da ubrza kraj političke dinastiije izetbegović jer pokazuje za koga se veže, za koga je bio vezan i od koga ne može da se odveže", ocijenio je on. 

Radončić smatra da BiH mora da uskladi svoju spoljnu politiku s spoljnom politikom EU i najboljeg dijela zapadne civilizacije.

"U trenucima kada se u Iranu dešava velika pobuna boraca za slobodu nedopustivo je da BiH prima iranskog ministra vanjskih poslova i time šaljemo poruku da podržavamo režim koji ugnjetava vlastiti narod", rekao je on.

Na pitanje hoće li se SAD osvetiti BiH zbog ovog čina, Radončić je rekao da nema potrebe da se špekuliše, ali da je nedvosmisleno ovaj čin štetan za državu.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije