BiH

Radončić otkrio kada se povlači sa čela SBB

Radončić otkrio kada se povlači sa čela SBB
Foto: SBB | Radončić otkrio kada se povlači sa čela SBB

SARAJEVO - Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, otkrio je kada će napustiti lidersku poziciju u stranci i prepustiti je kako je rekao "novim, mlađim i potentnim licima".

Radončić je u Danu uživo za N1 televiziju rekao da će to učiniti do izbora 2022. godine.

Proteklih dana se mnogo spekuliše o tome kada će i da li će Radončić napustiti politiku i SBB, a rekao je da se ta ideja razmatra proteklih nekoliko dana.

Također, rekao je da razmišlja o "Ivanićevom modelu" unutar PDP, gdje je ostao kao počasni predsjednik, a stranku vodi Branislav Borenović.

"Objektivno, SBB je u delikatnoj situaciji. SDA je tvrda nacionalna stranka, imate stranke koje su proizašle iz SDA. SBB je jedina alternativa u smislu borbe za društvo jednake šanse, infrastrukturnih radova, unutarbošnjačkog pomirenja, projekata sa Banjalukom i Mostarom, regijom", izjavio je Radončić.

On je kazao da se u očima mnogih, a sve zbog aktuelne politike, Sarajevo "doživljava kao Teheran", Srbi kao "genocidaški narod", te da je SBB jedina alternativa tome.

"Prozivan sam kao antibošnjak, kao prosrpski političar, upravo zbog naših komunikacija, kapaciteta. SBB je stranka centra, ostat će stranka centra. Ja kada hodam Sarajevom, Banjalukom, Mostarom - mala je razlika u popularnosti", izjavio je Radončić.

Rekao je da je njegov plan da nakon 10 godina upravljanja SBB prepusti mlađoj generaciji političara.

"Ne napuštam SBB dok SBB ne odluči drugačije. To je kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi. Mi vršimo konsultacije ko bi mogao da bude persona koja će da zadrži SBB, da sačuvamo članstvo", izjavio je Radončić.

Dodao je da SBB i on imaju manu.

"Previše članova i glasača se vezalo za mene. Ima i otpor unutar SBB da bilo ko preuzme stranku osim Radončića”, kazao je Radončić..

Na konkretno pitanje kada se planira povući, odgovorio je: "Do izbora 2022. godine".

O potencijalnim imenima koja bi ga mogla naslijediti nije govorio, mada se pominje ime Nermina Džindića. Radončić je rekao da on ima svoje kvalitete, da ga doživljava kao potentnu osobu, ali je kazao da novi lider mora da bude dobar menadžer, političar i osoba koja će se uhvatiti u koštac sa svima na političkoj sceni BiH i regije.

"Ako nađemo pravu ličnost - što bih se ja onda petljao u koncept. Mudrost je naći dobrog menadžera, rasnog političara koji će praviti politiku SBB. Ja ću pomagati koliko mogu", izjavio je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije