BiH

Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra bezbjednosti

Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra bezbjednosti
Foto: Arhiva / N. Uglješa | Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra bezbjednosti
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO – Fahrudin Radončić, minsitar bezbjednosti BiH trebao bi danas ponuditi ostavku na sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za 15 sati, nezvanično je potvrđeno "Nezavisnim" u Vijeću ministara BiH.

Radončić je za portal "Klix" izjavio da su tri razloga zbog kojih se odlučio na takvu odluku, te da je čekao kraj pandemije i imenovanje svog zamjenika.

Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, zatim lična procjena da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH, a treći afera "Respiratori", odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

"Ja sam podržao tužitelje, policiju i neovisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci", rekao je Radončić za "Klix".

Radončić ističe da nema nikakvih ličnih animoziteta između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, već da se radi o strateškim razlikama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije