BiH

Pratite nas na Google news

Radončiću 24.000 KM za naknadu troškova krivičnog postupka

Radončiću 24.000 KM za naknadu troškova krivičnog postupka
Foto: N.N. | Radončiću 24.000 KM za naknadu troškova krivičnog postupka
Srna

SARAJEVO - Sud BiH donio je rješenje o naknadi troškova krivičnog postupka oslobođenom od optužbe Fahrudinu Radončiću, odnosno da mu iz budžeta BiH bude isplaćeno 24.026 KM.

Zahtjev je podnio Radončićev advokat Asim Crnalić. 

Nakon ovoga, očekivano je da Radončiću, kao i Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, dodatno budu nadoknađeni troškovi za boravak u pritvoru i nanesenu duševnu bol, saopšteno je iz SBB-a. 

SBB smatra da je BiH potreban zakon prema kojem će finansijske posljedice zbog političkih motivisanih optužnica koje padaju na sudovima iz svog džepa plaćati nesavjesni tužioci, a ne građani, odnosno budžet BiH. 

Ako se ima u vidu da je Šahmanova već dobila naknadu od 26.500 KM, Dautbašić od 30.854 KM, Radončić 24.025 KM, a sličan iznos dobiće i Zijad Hadžijahić, te kada se dodaju buduće posebne pojedinačne odštete zbog boravka u pritvoru i trogodišnjeg suđenja, jasno je da je riječ o šteti od više stotina hiljada KM koja je nastala kao posljedica zloupotrebe pravne države i položaja, navodi se u saopštenju. 

Prvostepenom presudom Suda BiH Radončić, Šahman, Dautbašić i Zijad Hadžijahić oslobođeni su prošle godine optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije