BiH

Radulj: Pravobranilaštvo neprimjereno vrši pritisak zbog vojne imovine

Radulj: Pravobranilaštvo neprimjereno vrši pritisak zbog vojne imovine
Radulj: Pravobranilaštvo neprimjereno vrši pritisak zbog vojne imovine

BANNJALUKA - Zamjenik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Srđan Radulj rekao je da je u dopisima koje je Uprava dobijala od Pravobranilaštva BiH u vezi sa perspektivnom vojnom imovinom u Han Pijesku kontinuirano naglašavano da nesprovođenje presude Suda BiH predstavlja krivično djelo, čime je vršen neprimjeren pritisak.

"Ovakvim dopisima, koje je potpisivala bivši pravobranilac BiH Medina Vilić, se prema mom mišljenju, vršio neprimjeren pritisak na Upravu i sve one koji postupaju prema zahtjevu Pravobranilaštva BiH", rekao je Radulj Srni odgovarajući na pitanje o zahtjevu Pravobranilaštva BiH za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku po presudi Suda BiH, kao i o svim drugim zahtjevima za knjiženje perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj na BiH. 

On je podsjetio da je pravosnažnom sudskom presudom Suda BiH u predmetu Han Pijesak naloženo Upravi da izvrši knjiženje određenih katastarskih čestica odnosno parcela na BiH.

"Postupajući u prvostepenom i drugostepenom upravnom postupku, utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u toj presudi zbog čega je ona formalno-pravno nesprovodiva u evidenciji koju vodi Uprava. Za sada nemamo informaciju da li je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv konačnog rješenja Uprave pred nadležnim okružnim sudom u Republici Srpskoj", rekao je Radulj. 

Kada je riječ o podnesenim zahtjevima koji se tiču ostalih perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj, Radulj je rekao da su područne jedinice Uprave zaprimile 11 ovih zahtjeva. 

"Postupanje po ovim zahtjevima je u toku, tako da ne mogu da komentarišem ove predmete. U svim predmetima će se primjenjivati zakonodavstvo Republike Srpske u ovoj oblasti, a prije svega Zakon o stvarnim pravima i Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske", rekao je Radulj. 

Prema njegovim riječima, pitanje vojne, a i državne imovine u BiH je aktuelno od 1995. godine, a da bi se riješilo Parlamentarna skupština BiH mora donijeti zakon kojim bi regulisala ovo pitanje, što je i potvrdio Ustavni sud BiH odlukom o dopustivosti i meritumu broj U-1/11. 

"Navedena odluka se nije bavila pitanjem ko je vlasnik državne i vojne imovine na teritoriji BiH, kako to često pojedinci pogrešno interpretiraju, već je utvrdila da Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost za donošenje zakona kojim bi se regulisalo ovo pitanje, već da je to u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH", istakao je Radulj. 

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je odluku krajem 2015. godine da se Republičkoj upravi za geodetske poslove naloži da izvrši na BiH knjiženje prava vlasništva nad vojnim objektom "Veliki Žep" u Han Pijesku. 

Republika Srpska prošle godine zatražila je reviziju ove odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije