BiH

Ramić: Nema osnova da se uvede rezervni sastav policije

Ramić: Nema osnova da se uvede rezervni sastav policije
Foto: Ilustracija | Ramić: Nema osnova da se uvede rezervni sastav policije

BANJA LUKA – Predsjednik Kluba poslanika "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS-a da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji RS.

Kaže da je RS “uspješno upravljala s migrantima posljednjih nekoliko mjeseci s nekoliko saobraćajaca, koji su ih usmjeravali u Federaciju BiH".

"To ne daje dovoljno osnova da se uvede rezervni sastav policije i time unosi dodatni nemir u BiH. Vjerovatno će izazvati reakciju i u Federaciji BiH, koja će uvesti rezervni sastav policije ili će se opremiti neka druga jedinica, koja će imati opravdanje za neke vanredne situacije"m kazao je Ramić.

Upozorio je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Ramić je večeras u obraćanju paralmentu, tokom rasprave o tom zakonu, upozorio da njime predviđa mogućnost "legendiranja", odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori, prikriveni istražioci u provođenju posebnih istražnih radnji, te stranih policijskih službenika i obavještajaca potpisom direktora policije RS.

"Predloženim rješenjem u zakonu u RS policija preuzima nadležnosti suda i tužilaštva, posebno odredbom o sprovođenju postupka legendiranja prije donošenja naredne o sprovođenju istrage radi izmjene identiteta lica i izrade odgovarajućih dokumenata", istakao je on.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo ističe da treba izbjeći situaciju da se, zbog nekih rješenja u predloženim izmjenama Zakona o policiji, preširoko tumače određene okolnosti i da policija eventualno hapsi po svom nahođenju.

"Time se policiji daju značajno šira ovlaštenja u odnosu na ona koja je imala do sada. Sve ovo govorim dok je u pitanju nacrt zakona i mislim da treba da se uključimo svi da objektivno razmislimo o ovom pitanju i dođemo do najkvalitetnijeg rješenja", rekao je Bundalo u obraćanju parlamentu.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Ivanka Marković je rekla da je pojedine članove zakona potrebno preciznije definisati, kako se ne bi davalo osnova da neko sumnja u dobre namjere policije.

"Došlo je do nepotrebne uzbune javnosti. Ne uvodi se ništa novo. Prepisuje se odredba Zakona o krivičnom postupku, ali nepotpuno", rekla je Marković i navela da je ovlaštenje policije da lišava slobode regulisano Zakonom o krivičnom postupku, ali da je u predloženim izmjenama zakona trebalo navesti u kojem roku se ta osoba sprovodi tužiocu kako je to regulisano Zakonom o krivičnom postupku.

Dodala je, ako se dupliraju rješenja, pitanje je na koji će se zakon pozvati policija.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Sociajlističe partije u obraćanju u Narodnoj skupštini RS pozdravili su predloženi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Narodna skupština RS nastavlja rad i sutra kada je predviđeno glasanje o razmatranim tačkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije