BiH

Raspisan konkurs za direktora Agencije za bankarstvo RS

Raspisan konkurs za direktora Agencije za bankarstvo RS
Foto: Ilustracija | Raspisan konkurs za direktora Agencije za bankarstvo RS

BANJALUKA - Ministarstvo finansija Republike Srpske raspisalo je konkurs za direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Kada je riječ o uslovima, novi direktor i zamjenik moraju imati završen prvi ciklus studija sa 240 ECTS bodova ekonomskom ili pravnog smjera te sedam godina radnog iskustva na rukovodećim mjestima u finansijskom sektoru.

Direktor i zamjenik direktora ne smiju direktno ili indirektno posjedovati udjele akcije ili dužničke hartije od vrijednosti u banci ili drugoj finansijskoj organizaciji nad čijim radom Agencija vrši kontrolu i nadzor, a od njih se traže i posjedovanje odgovarajućih stručnih znanja i ličnih svojstava koji ih čine dostojnim za obavljanje ove funkcije.

Konkurs je objavljen danas, a kandidati imaju rok od 15 dana za podnošenje prijava. Biraju se na mandat od pet godina, a imenuje ih Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, sada već bivši direktor Rade Rastoka, smjenjen je za te pozicije krajem februara, a Agencijom za bankarstvo od tada rukovodi Srđan Šuput, v.d zamjenika direktora.

Rastoka je smjenjen, između ostalog i zbog toga što Vladu Republike Srpske nije obavijestio o sporu teškom 256 miliona KM koji je Unicredit Banka iz Banjaluke izbugila u prvom stepenu i to nakon tužbe kompanije Bitminer iz Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije