BiH

"Raspisati interpolovu potjernicu za Mahmuljinom, ako se ne pojavi pred sudom"

"Raspisati interpolovu potjernicu za Mahmuljinom, ako se ne pojavi pred sudom"
Foto: Nedžad Uglješa | "Raspisati interpolovu potjernicu za Mahmuljinom, ako se ne pojavi pred sudom"

BANJALUKA - Sud BiH trebalo bi da izda nalog za raspisivanje Interpolove potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibom Mahmuljinom ako se 23. novembra ne pojavi u toj pravosudnoj instituciji odakle bi trebalo da bude upućen na izdržavanje pravosnažne kazne zatvora, poručili su pravni stručnjaci.

Advokat Milan Romanić sumnja da će se Mahmuljin tada pojaviti u Sudu BiH, istakavši da ne bi pobjegao u Tursku da je to mislio.

"Ako se ne pojavi u sudu po upućenom pozivu 23. novembra, za njim bi isti taj dan trebalo raspisati međunarodnu interpolovu potjernicu", rekao je Romanić za "Glas Srpske".

U slučaju da Mahmuljin ima državljanstvo Turske gdje je i otišao nakon izricanja pravosnažne presude, Romanić kaže da BiH može od vlasti u Turskoj da traži Mahmuljinovo izručenje.

"Mislim da BiH s Turskom nema sporazum o zabrani izručenja, odnosno da imaju sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći, tako da bi i na taj način Mahmuljin mogao da bude deportovan u BiH", zaključio je Romanić.

Iz Suda BiH su prošle sedmice naveli da je Mahmuljinu i njegovom braniocu na kućnu adresu dostavljen poziv u kojem je navedeno da je on dužan pristupiti u tu pravosudnu instituciju 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje izrečene zatvorske kazne.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Mahmuljin je po izricanju presude napustio BiH i otišao u Tursku na navodno liječenje umjesto u zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije