BiH

Rasprava o izmjenama Izbornog zakona: "Građani Mostara zaslužuju da se održe izbori"

Rasprava o izmjenama Izbornog zakona: "Građani Mostara zaslužuju da se održe izbori"
Foto: Fena | Rasprava o izmjenama Izbornog zakona: "Građani Mostara zaslužuju da se održe izbori"

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Šef Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je da ova stranka svoju poziciju pokušava da zasniva na stavovima onih kojih se to direktno tiče, odnosno Srbe koji žive u dolini Neretve.

"Oni u ovome vide mogućnost da od marginalizovane grupe postanu politički faktor u gradu Mostaru. Građani Mostara stvarno zaslužuju da se održe izbori na rješenjima koji su ovom trenutku najbolja i moguća. Stav SNSD-a je da podržava ono što su dvije vodeće stranke dva druga naroda dogovorili ako nije na štetu Srba", rekla je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da u ustavima tri kantona nije ispoštovan princip konstitutivnosti naroda i u tom kontekstu predložila zaključak SNSD-a Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kojim se preporučuje da skupštine ova tri kantona do izbora u BiH usvoje izmjene Ustava.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić je tokom rasprave istakao da ovakvo rješenje za izmjene Izbornog zakona u Mostaru predstavlja stvaranje dva stranačka geta, te da SDP kao multietnička stranka različito gleda na predložene izmjene skrojene prema dogovoru SDA i HDZ-a.

Poslanik HDZ-a Borjana Krišto ukazala je da se predloži zaključak da se i u Domu naroda ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

Nikola Lovrinović (HDZ) smatra da ovaj zakon predstvlja dogovor ljudi sa lokalnog nivoa ističući da nema dogovora za Travnik kao što je to slučaj za Mostar.

"Nisam potpuno sretan, jer nema rješenja za Travnik. Travnik je trebao biti uređen isto kao i Mostar. Sad se to sve tovari na leđa ovog parlamenta", rekao je Lovrinović.

Uslijedila je rasprava između poslanika DF-a Zlatana Begića i Damira Arnauta iz Naše stranke vezano za povredu Poslovnika i "dijeljenja lekcija u vezi tendencioznog korištenja termina `stanka` i `rahmetli`".

Dženan Đonlagić (DF) je upozorio poslanika Naše stranke Damira Arnauta da je davno prešao granice uljudnog ponašanja.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović ističe da dogovor SDA i HDZ-a u vezi sa Mostarom predstavlja nastavak stvaranja etničkih sela i gradova u BiH.

"Niti je došlo do pomirenja niti integracija. Mostarski sporazum morao je biti zasnovan na briselskim građanski principima a ne najrigidnijim dejtonskim. Onaj kojem svaki problem liči na ekser od alata ima samo čekić, te je tako i sa ovim sporazumom SDA i HDZ-a. Iz svega toga je jasno kako će Naša stranka glasati", rekao je Kojović.

Poslanik SDP-a Zukan Helez istakao je da je nakon godina pritisaka evropskih sudova i međunarodne zajednice došlo do rješenja koje predstavlja dogovor lidera SDA i HDZ-a, odnosno stranaka koje imaju 12 odsto biračkog tijela i koje samo nastavlja podjelu Mostara.

"Vršimo dalje podjele u BiH što se nastavlja sa ovim izmjenama Izbornog zakona", rekao je Helez ističući da će SDP glasati protiv ovog zakonskog rješenja.

Poslanik SDA Alma Čolo je tokom rasprave istakla da danas treba da se usvoje izmjene Izbornog zakon jer želi da ljudima u Mostaru omogući da imaju lokalne izbore, podsjećajući na situaciju koja je dovela do toga da ovaj grad ne učestvuje u dva izborna ciklusa.

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije