BiH

Pratite nas na Google news

Rasprava u NS RS o mjerama tokom vanrednog stanja: "Radili smo odgovorno"

Rasprava u NS RS o mjerama tokom vanrednog stanja: "Radili smo odgovorno"
Foto: Vlada RS | Rasprava u NS RS o mjerama tokom vanrednog stanja: "Radili smo odgovorno"
Srna

BANJALUKA - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je u Narodnoj skupštini da je život čovjeka tokom epidemije virusa korona bio neprikosnoven, te da su sve mjere republičkih organa donošene u tom pravcu.

Kasipović je rekao da ne idealizuje donošenje mjera tokom vanrednog stanja i razumije opozicione kritike.

"Ali, ovo je bilo prvo iskustvo Srpske na ovaj način. Nije to bila situacija u kojoj se lako snalazi. Neki su umrli, neki su oboljeli, porodice trpe i mi saosjećamo s njima. Šta bismo da je broj preminulih bio mnogo veći? Ne spadam u one koji će reći da su mjerama sva pitanja riješena, ali radili smo uvijek odgovorno i da zaštitimo živote ljudi", rekao je Kasipović.

On je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom naveo da je Republički štab za vanredne situacije radio u okviru zakona, a "ako je šta bilo nezakonito, postoje nadležni sudski organi da to utvrde".

Poslanik SDS-a Milan Tubin rekao je da uredbe za vrijeme vanrednog stanja nisu bile donošene u cilju boljeg života građana, te da je u tom smislu bilo zloupotreba.

Odgovarajući na opozicione kritike da je Uredba o izazivanju panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja bila pogrešna zbog čega je ubrzo povučena, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je rekao da je riječ o politikantstvu, jer su u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj i nekim kantonima u Federaciji BiH za takve stvari bile predviđene daleko drakonskije, odnosno zatvorske kazne.

On je dodao da za izazivanje panike i nereda u Srpskoj, gdje su se takve stvari tretirale prekršajno, niko neće biti kažnjen, te da u tom smislu nije bilo maltretiranja, jer je svako imao pravo da kaže ono što misli, pa čak i ono što je bilo suprotno stvarnim činjenicama.

Žunić je podsjetio da je u vremenu suočavanja sa virusom korona javnošću kružila lažna vijest da će Banjaluka biti duže vremena blokirana, što je izazvalo probleme.

"Ipak, naši građani su bili odgovorni i korektni. Vidjelo se da nije namjera da se organizovano širi panika i zato je pomenuta uredba povučena", rekao je Žunić.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić rekao je da je uvođenje vanrednih mjera u Republici spasilo živote mnogih građana Srpske, što uvijek treba imati na umu.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da policajci tokom vanrednog stanja nisu samo nosili duge cijevi kako to tvrdi opozicija, već su na razne načine i u različitim životnim situacijama pomagali građanima, što treba pozdraviti i uvažiti.

"Policija i razne službe uradili su lavovski posao tokom epidemije, a treba pohvaliti i to što se najveći broj građana ponašao u skladu sa uvedenim mjerama i svojom savješću", rekla je Rešićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je da je kriza usljed virusa korona pokazala važnost i značaj poljoprivredne proizvodnje za Srpsku.

On je rekao da je to prepoznala i Vlada Srpske preduzimanjem brojnih korisnih mjera u proteklom periodu, te izrazio zadovoljstvo što su na planu proizvodnje pšenice u Srpskoj povećani podsticaji po hektaru, kao i podsticajna sredstva za kapitalne investicije - izgradnju objekata i nabavku mehanizacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije