BiH

Rastoka smijenjen zbog presude UniCredit banci teške 256 miliona KM

Rastoka smijenjen zbog presude UniCredit banci teške 256 miliona KM
Foto: Dražan Oskar Pozderović | Rastoka smjenjen jer Vladu Srpske nije obavijestio o sporu koji je izgubila UniCredit banka

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razriješila je Radu Rastoku, dužnosti direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, a jedan od razloga je i taj što Vladu Republike Srpske nije obavijestio o sporu koji je UniCredit banka izgubila od kompanije Bitminer Factory.

"Početkom 2022. godine prvostepena presuda nadležnog suda u Republici Srpskoj u materijalno značajnom iznosu protiv jedne sistemski značajne poslovne banke, a koja potencijalno može da utiče na finansijski sektor, je dodatno poljuljala povjerenje bankarski sektor. Ove inforamcije nisu upućene Vladi Republike Srpske, Ministarstvu finasnija Republike Srpske odnosno Komitetetu za koordinaciju nadzora finansijskog sektora, iako imaju značajne poslovne odnose sa tom bankom. Vlada cijeni da je trebala biti obaviještena od strane Agencije jer se radi o vrlo složenom i osjetljivom pitanju sa kojim se mnoge zemlje regiona nisu susretale", navodi se u obrazloženju za smjenu Rastoke.

Inače, Okružni privredni sud u Banjaluci krajem prošle godine presudio je da UniCredit banka Banjaluka kompaniji Bitminer Factory treba da isplati 256 miliona KM jer je jednostrano rasikiunula ugovor sa ovom kompanijom i na taj način spriječila realizaciju milionskog projekta.

Takođe, jedan od razloga smjene Rastoke je i taj što je propustio da informiše Vladu Republike Srpske o kontroli dosljednje primjene propisa o zaštiti prava i interesa korisnika finansijskih usluga, posebno u segmentu obračuna i naplata naknada i provizija za obavljanje usluga platnog prometa. 

"Važno je naglasiti činjenicu da Rastoka nije blagovremeno obavijestio Vladu Republike Srpske i stvarno nadležna ministarstva o službenim aktima upućenim Agenciji, a koja se odnose na zakonito poslovanje i postupanje banaka u Republici Srpskoj. Ti akti mogu bitno uticati na poslovni ambijent u Republici Srpskoj, finansijski sektor u Republici Srpskoj, funkcionisanje finanijskog sektora, time i Vlade Republike Srpske", navodi se, između ostalog u obrazloženju smjene Rastoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije