BiH

Ratni veterani: Nećemo odustati od naših zahtjeva, istrajaćemo do kraja

Ratni veterani: Nećemo odustati od naših zahtjeva, istrajaćemo do kraja
Foto: Dražan Pozderović | Ratni veterani: Nećemo odustati od naših zahtjeva, istrajaćemo do kraja

BANJALUKA - Predsjednik Skupštine veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Goran Ljepojević rekao je da su generacije mladih i zdravih ljudi otišli su u rat, vratili se ranjeni i kao invalidi, a danas neko upravlja time što smo su odbranili.

"Prvi smo samo u redu za zapošljavanje. Oni koji su se obogatili na našoj nevolji, sada ubjeđuju da su oni glavni branioci Republike Srpske. Mi molimo za milostinju, javno se govori da je ovo politički skup, a politika nam kroji život. Postali smo teret. Da li ste se zapitali koje imamo povlastice, mi ne rušimo Republiku Srpsku, a mi je branimo. Brzo ćemo saznati ko se prepoznao u ovom govoru. Neka znaju da nećemo stati i da nećemo milostinju. Mi smo najveća sirotinja. Od naših zahtjeva sigurno nećemo odustati", rekao je Ljepojević na protestu  u organizaciji Udruženja Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata RS u parku "Mladen Stojanović".

"Znam da niste pogriješili što ste došli ovdje, na časni zadatak i zato istrajemo do kraja", rekao je Aco Arambašić, ratni veteran i član Gradskog odbora Banjaluka.

Risto Jevtić, predsjednik Udruženja Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata, zahvalio se svima koji su došli.

"Nevolja nas je natjerala da opet budemo ovdje. Očekivali smo od rukovodstva BORS-a da će nas podržati i koji su nas natjerali zbog svog nerada da dođemo ovdje, da se bore za interese svih boraca. Hvala onim boračkim organizacijama koji su danas uprkos odluci BORS-a da ne prisustvuju ovdje, ipak došli. Pozdravljam i organizaciju RVI Zvornik koji su takođe došli, Mi nismo ni sanjali da ćemo da nakon doprinosa koji smo dali u ratu, bili prinuđeni da ovako tražimo svoja prava, a ta prava su nam oduzeli oni koji su najmanje u ratu dali i u stvaranju RS", rekao je Jevtić.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

Istakao je da im je poručeno da idu tamo gdje im je bolje.

"A nažalost tamo bi nama bilo bolje, ali naše pravo i obaveza zbog krvi koje smo dali i dijelova tijela jeste da branimo svoju zemlju i naša prava. Mi vrlo dobro znamo da onima koji nam poručuju da idemo, odgovara da budu ovdje. Iako se samofinansiramo, nismo od onih koji troše budžetski novac. Nudili su i nama status od javnog interesa, ali mi znamo kako su radili oni koji su dobili taj status. Ali status ne popravlja stanje, već jak stav", istakao je Jevtić.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

Kaže da su uspjeli da natjeraju Boračku organizaciju da naprave socijalnu kartu i konačno da vidimo koliko je to boraca.

"Budite sigurni da nije bilo nas i te socijalne karte, borci ne bi dobili ni marke niti bi im se promijenio položaj. Uspjeli smo izdejstvovati i promjenu postojećeg zakona na posebnoj tematskoj sjednici, a tu smo iznijeli zahtjeve", rekao je Jevtić.

Jevtić je poručio da je Narodna skupština usvojila zaključke, "doduše ne sve naše, ali ima i naših".

"Dali smo im rok 60 dana. Mislili su da ćemo ćutati, da nećemo ništa raditi i da opet čekamo godinu dana kada Vlada pređe u tehnički mandat i sve ostalo. Ne odustajemo od onoga što je donijela Narodna skupština i zato ćemo odavde krenuti pred NS RS i tražićemo prekid sjednice i tražiti da se uvrsti u dnevni red tačka za borce", dodao je Jevtić.

Podsjećamo, prije početka protesta predstavnici Udruženja Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata RS razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije