BiH

Ratuju pismima, a brojna pitanja o kiseoniku bez odgovora

Ratuju pismima, a brojna pitanja o kiseoniku bez odgovora
Foto: Dražan Pozderović | Ratuju pismima, a brojna pitanja o kiseoniku bez odgovora

BANJALUKA - Dok se građani BiH pitaju koje firme imaju pravo da prometuju medicinski kiseonik, prijeko potreban pacijentima s teškim oboljenjima, zvaničnog odgovora nema, već nadležni ratuju pismima, a cijeli ovaj slučaj je već više od sedam dana na političkom terenu, umjesto da glavnu riječ ima struka.

Jedna od informacija, koja je u petak objavljena, a prema kojoj dozvolu za promet lijekovima nema pet od ukupno šest preduzeća koja su sklapala ugovore sa zdravstvenim ustanovama, unijela je dodatnu sumnju.

Otvoreno je, osim toga, i pitanje ko je dostavljač kiseonika koji se za liječenje pacijenta koristi već 30 godina, te da li su ispoštovane sve potrebne procedure.

Od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i njenog direktora Aleksandra Zolaka zatražili smo spisak firmi koje imaju dozvolu za snabdijevanje medicinskim kiseonikom, ali odgovore nismo dobili.

Zolak je, ipak,  dostavio pismo u kojem proziva ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i premijera Radovana Viškovića.

Šeranić je, prethodno, Zolaka upozorio na pogubnost njegovih upornih tvrdnji kojima se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika u zdravstvenim ustanovama Srpske.

"Imajući u vidu da je javnost Srpske u proteklim danima značajno uznemirena tvrdnjama da se u zdravstvenim ustanovama pri liječenju pacijenata primjenjuje štetan kiseonik, ovom prilikom, prvenstveno kao zdravstveni radnik, građanin Srpske i u konačnici ministar zdravlja i socijalne zaštite upozoravam vas na pogubnost vaših upornih tvrdnji", naveo je Šeranić.

On podsjeća da je utvrđeno da je kiseonik koji se primjenjuje u liječenju dokazane bezbjednosti, kvaliteta i koncentracije kiseonika koji odgovara lijeku.

S druge strane, Zolak u svom pismu poručuje Viškoviću da je Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove donesen 2018. i da su za njega glasali predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

"Druga, i najbitnija činjenica je ta da 'Tehnogas' ima dodira, ili veze, s tim pravilnikom koliko bilo koji falsifikator patika sa, recimo, kompanijom 'Adidas'", naveo je Zolak te dodao da se ova, kako ju je nazvao, afera tek počinje razvijati.

Tvrdi da je stupanjem na snagu tog pravilnika Republici Srpskoj data nadležnost da u roku od 90 dana od dana objavljivanja Ministarstvo zdravlja RS propiše kriterijume koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju, kao i da Ministarstvo po ovom pitanju nije uradilo ništa.

"I za kraj, tvrdnje ministra Šeranića da se kisik kojim snabdijevate zdravstvene ustanove može koristiti u medicinske svrhe?! Odgovor moj lični Vama je – može, ministre, i koristio se u ratu, npr. Sada, kada sam ja odgovorio Vama, molim Vas da odgovorite i Vi meni - s kim je to Republika Srpska u ratu sada", navodi Zolak.

Ovakva međusobna prepucavanja sigurno neće umiriti, blago rečeno, zbunjene pacijente i njihove porodice.

Istovremeno, političari i dalje iznose svoje takođe oprečne stavove. Recimo, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, tvrdi da u opoziciji imaju sve potvrde od nadležnih institucija, ali i iz regiona da je u Republiku Srpsku sve dosad uvožen isključivo tehnički gas namijenjen željezarama.

Odgovorio mu je lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da ne može da vjeruje u sve to i da je Šarović apsolutno pogubio sve konce. Dodik je podsjetio da je i on bio liječen u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, kao i lider PDP-a Branislav Borenović i da su obojica koristili kiseonik koji je isti za sve pacijente.

"Nisam bio na respiratioru, ali sam dane i sate provodio u UKC-u s maskom za kiseonik", rekao je Dodik i napomenuo da od istog uvoznika iz Trna pacijenti primaju kiseonik u Federaciji BiH preko posrednika.

Lider Demosa Nedeljko Čubrilović je istakao da je dobro što je Vlada Srpske uradila posao koji se odnosi na ispitivanje kiseonika koji se daje pacijentima.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Agencija za lijekove BiH imala na stotine mogućnosti da sama vještači kiseonik i da podnese krivične prijave, ali da to nikada nije uradila jer je znala da je kiseonik ispravan. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da su svi u Republici Srpskoj koristili ispravan kiseonik.

"Morbidno je na tome praviti politički osnov. Ako postoje proceduralni problemi, neka neko odgovara", rekao je Čavić.

Potpredsjednik PDP-a Slaviša Marković tvrdi da je slučaj "Kiseonik" samo vrh ledenog brijega u nizu afera koje se dovode u vezu s neuspješnom borbom protiv virusa korona, kao i onih koje su se nizale tokom vanrednog stanja.

Podsjetimo, zdravstvene ustanove u Srpskoj već danima imaju problema pri nabavci kiseonika za pacijente, a jedna cisterna je u četvrtak stigla u UKC RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije