BiH

Razmatran zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine

Razmatran zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine
Foto: Velibor Tripić/Arhiv | Vlada razmatrala zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske razmatrala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.

Prema procjenama Ministarstva finansija, ovim oslobađanjima godišnje će u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlažu se određena oslobađanja za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U pogledu oporezivanja prihoda po osnovu poklona, ovim zakonom predloženo je oslobađanje u cijelosti u okviru srodnika po krvi u pravoj liniji, braće i sestara bračnih i vanbračnih supružnika, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni između srodstvom nepovezanih lica ukoliko njihova ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM.

"Imajući u vidu da je veoma teško odrediti vrijednost kod imovine koja je nabavljena prije dugog vremenskog perioda, ovim zakonom je predloženo da se u svrhu oporezivanja porezom na dohodak od kapitalnog dobitka smatra prenošenje imovine ili prava koju je poreski obveznik držao kraće od sedam godina", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije