BiH

Razmotren Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS

Razmotren Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS
Foto: Arhiva | Razmotren Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine prema kojem ukupni konsolidovani prihodi i primici iznose 1,933 milijardi KM, a ukupni konsolidovani rashodi i izdaci 1,842 milijardi KM.

U skladu s tim podacima, razlika ukupnih prihoda i primitaka i rashoda i izdataka je 91,5 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom izvještaju rekla je da su podaci o budžetu za prvih šest mjeseci ove godine vjerodostojni i tačni.

Ona je demantovala tvrdnje pojedinih opozicionih poslanika da je rast cijena u tom periodu bio tri odsto, precizirajući da je iznosio 0,7 odsto.

Vidovićeva je rekla da su dugovi zdravstva veliki problem Srpske, ali da se aktivno radi na rješavanju tog problema.

Ona je naglasila da će Srpska prije ili kasnije, sudskim putem, dobiti oko 56 miliona KM koje potražuje od Federacije BiH po osnovu raspodjele indirektnih poreza.

"Dobićemo i,h i to sa kamatom", rekla je Vidovićeva.

I potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić rekla je da je Konsolidovani izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine vjerodostojan i da je budžet u tom periodu pokazao stabilnost, te izrazila očekivanje da će takav biti i na kraju godine.

Stojičićeva je ocijenila i da je budžetski prihod izvršen na zadovoljavajućem nivou, iako, prema njenim riječima, zabrinjava podbačaj u izvršenju na planu indirektnih poreza ili prihoda od PDV-a u odnosu na plan za prvih šest mjeseci.

"Jedan od razloga tog podbačaja jeste nemogućnost postizanja dogovora sa FBiH u vezi sa koeficijentom za raspodjelu prihoda od PDV-a. Poznato je da po tom osnovu Srpskoj treba da pripadne više sredstava", rekla je Stojičićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. januar-30. juni 2019. godine.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić smatra da postoji velika netransparentnost u izvještavanju o dugu Republike Srpske, te da bi izvještaji o tome trebalo da budu učestaliji u parlamentu ili na internet sajtu Ministarstva finansija.

Ona je dodala da bi uključivanje podataka o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj pokazalo da je ukupni dug Republike daleko veći.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je budžet za prvih šest mjeseci friziran i pun nelogičnih navoda, ali da uprkos tome pokazuje sve slabosti Srpske.

Iznoseći podatak da je smanjena nezaposlenost u Srpskoj za 16,6 odsto, Glamočak je upitao gdje su ti ljudi zaposleni ako je stopa rasta industrijske proizvodnje u posmatranom periodu dosta smanjena.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Izvještaja o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

Poslanici će razmatrati i izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenim finansijskim revizijama Ministarstva trgovine i turizma, Fonda zdravstvenog osiguranja, Javne ustanove "Vode Srpske" iz Bijeljine, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Javne ustanove Studentski centar "Nikola Tesla" iz Banjaluke, svi za prošlu godinu, kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2018.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije