BiH

Pratite nas na Google news

Razmotren prijedlog odluke o kreditu za drugu fazu koridora "Pet ce"

Razmotren prijedlog odluke o kreditu za drugu fazu koridora "Pet ce"
Foto: Ilustracija | Razmotren prijedlog odluke o kreditu za drugu fazu koridora "Pet ce"
Srna

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj kojim bi Srpska trebalo da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine o prijedlogu ove odluke ponovila da je cilj projekta da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice auto-puta Koridor "Pet ce" /faza dva/, dužine oko šest kilometara između petlje "Rudanka" i kraja tunela "Putnikovo brdo dva" /međuentitetska linija razgraničenja/, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.

Ona je izrazila zadovoljstvo što poslanici smatraju da je gradnja ovog auto-puta korisna za Republiku Srpsku.

"Ako realno sagledamo stvari, mnogo jače zemlje se za velike infrastrukturne projekte, poput ovoga, moraju zadužiti. Dakle, imamo kondiciju za ovaj kredit i glasajte za ovu odluku jer je ovo jako važan projekat koji će donijeti brojne koristi i dobre efekte", poručila je Vidovićeva.

Ona je navela da Srpska "apsolutno vraća i otplaćuje sve svoje unutrašnje i vanjske kredite", navodeći da dug Srpske konstantno pada.

Vidovićeva je naglasila da se sredstva koja dolaze u preduzeća "Putevi Srpske" i "Autoputevi" troše namjenski i po zakonu.

"U 2018. godini u `Autoputeve` je usmjereno oko 109 miliona KM od čega su oko 53 miliona KM usmjerena na otplatu ranije podignutih kredita. Za pet mjeseci ove godine u `Autoputeve` je usmjereno oko 46,5 miliona od čega je oko 27 miliona usmjereno na otplatu kredita", navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila u vezi sa drugom fazom izgradnje Koridora "Pet ce" da je riječ i o gradnji dva velika tunela "Putnikovo brdo jedan" i "Putnikovo brdo dva" ukupne dužine veće od dva kilometra, mostu dužine 330 metara, te vijaduktu dužine 290 metara. Takođe, planirana je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Dio Koridora "Pet ce" kroz Srpsku je dužine 46,6 kilometara i njegova ukupna vrijednost procijenjena je u iznosu većem od 500 miliona evra bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije