BiH

Razmotrene izmjene Zakona o geološkim istraživanjima

Razmotrene izmjene Zakona o geološkim istraživanjima
Foto: N.N. | Razmotrene izmjene Zakona o geološkim istraživanjima

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim se, između ostalog, stvaraju pretpostavke za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, kao i pozitivan ambijent za buduće investitore u oblasti geologije.

Pomoćnik ministra energetike i rudarstva Esad Salčin je u završnoj riječi o ovom aktu u Narodnoj skupštini naveo da kontrolu geoloških istraživanja vrši Republička uprava za inspekcijske poslove.

On je rekao da koncesionar ima pravo i obavezu da tokom eksploatacije u okviru odobrenog eksploatacionog fonda vrši detaljna geološka istraživanja s ciljem prekategorizacije rezervi i dokazivanja novih rezervi mineralnih sirovina.

"Sve dosadašnje pravilnike koji proizilaze iz Zakona o geološkim istraživanjima donio je nadležni ministar, a u izradi su aktivno učestvovali i ljudi iz Republičkog zavoda za geološka istraživanja", dodao je Salčin.

On je rekao da se Zavodu izmjenama zakona ne uzimaju ingerencije jer je kao republička upravna organizacija u sastavu resornog ministarstva.

"Zakonski akti u ovoj oblasti se ne izrađuju bez konsultovanja stručnjaka tog zavoda", napomenuo je Salčin.

On je ponovio da se novim zakonom produžava rok u kojem je pravno lice koje vrši eksploataciju dužno da obnovi elaborat, sa pet na sedam godina, što smanjuje troškove poslovanja koncesionara.

"Detaljnije je propisan i sadržaj podzakonskog akta kojim se uređuju geološka istraživanja i ispitivanja", rekao je Salčin.

On kaže da je razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima i potpunije i preciznije definisanje pojedinih odredaba, čime će znatno biti olakšano tumačenje i primjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije