BiH

Razviti nove načine zaštite mentalnog zdravlja

Razviti nove načine zaštite mentalnog zdravlja
Foto: N.N. | Razviti nove načine zaštite mentalnog zdravlja

BANJALUKA - Cilj Nacrta strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2029. godine je, između ostalog, unapređenje postojećih i razvijanje novih načina zaštite ove vrste zdravlja pojedinaca i društva u cjelini.

U obrazloženju se navodi da je cilj ovog dokumenta i da se smanji pojava mentalnih problema i poremećaja u društvu, poveća dostupnost kvalitetnog i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga, te omogući rehabilitacija i socijalna inkluzija lica sa smetnjama mentalnog zdravlja.

Opšti ciljevi Nacrta strategije, koju je poslanicima u parlamentu Srpske obrazložio ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, jesu promocija mentalnog zdravlja za sve, zaštita mentalnog zdravlja stanovništva putem identifikovanja i osnaživanja zaštitnih faktora i smanjenja faktora rizika.

U Nacrtu strategije navodi se da će se mjere za unapređenje sistema pružanja usluga sprovoditi, između ostalog, kroz kontinuiran razvoj službi za zaštitu mentalnog zdravlja, proširenje spektra usluga i poboljšanje njihovog kvaliteta, te i usklađivanje zakonske regulative i mehanizama finansiranja.

Problemi mentalnog zdravlja, kako se navodi u obrazloženju dokumenta, na vrhu su liste zdravstvenih problema u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije