BiH

Reakcije na izjavu o formiranju vlasti: Deklarativni stavovi iz Sarajeva nemaju uticaj na RS

Reakcije na izjavu o formiranju vlasti: Deklarativni stavovi iz Sarajeva nemaju uticaj na RS
Foto: N.N. | Reakcije na izjavu o formiranju vlasti: Deklarativni stavovi iz Sarajeva nemaju uticaj na RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Zajednička izjava o formiranju vlasti, koju su u petak potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić, predstavlja deklarativne stavove tih partija koji nemaju uticaja na RS, smatraju predstavnici političkih partija u RS.

Čelnici najvećih stranaka iz RS, naime, smatraju da se radi o deklaraciji za koju nije jasno kako će biti sprovedena u djelo.

Komentarišući pomenutu zajedničku izjavu, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da je nije pročitao i dodao da mnoge od platfomi koje su potpisane nisu sprovedene.

"Sa druge strane, što bi to mene zanimalo? Dakle, mi imamo sastanke s reprezentantom, a to je SDA, i znam šta je tamo dogovarano, a šta su oni unutra dogovorili - nemam pojma. Mi smo ovdje imali faktore, poput Ujedinjene Srpske, DNS-a i Socijalističke partije, koji imaju poslanike, s njima smo se dogovorili o zajedničkom učešću i ne opterećujemo drugu stranu unutrašnjim dogovorima", istakao je Dodik.

On je rekao da ta platforma ne ide za tim da se brzo formiraju zajedničke institucije i Savjet ministara BiH.

"Ponoviću, jesam član Predsjedništva, ali sam isključivo srpski član, koji vodi politiku RS i vodi se interesom Srba. To je za mene prva mjera. Naravno, ne želim ništa učiniti na štetu drugih naroda, ali ne bih da prihvatim nijednu odluku na štetu Srba", rekao je Dodik, a prenosi Srna.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, "Nezavisnim" je rekao da je izjava deklarativne prirode i definiše namjeru ove tri partije u njihovom političkim djelovanju.

"Prvo pitanje koje se postavlja definiše iskrene namjere potpisnika. Iskren da budem, nisam baš siguran da nekim potpisnicima odgovara borba protiv korupcije i kriminalnih afera", rekao je Govedarica.

Govoreći o dijelu potpisane platforme u Sarajevu koja se odnosi na NATO, Govedarica smatra da je to tema koja nosi veliku političku težinu i ne mora da znači da su prihvatljiva za političke partije iz RS.

"U suštini, riječ je o stvaranju političkog saveza koji će Dodika primorati na NATO i pokupiti lovorike ili će izgubiti tu utakmicu i tražiti alibi, bez veće kritike od strane bošnjačkih političkih partija", smatra Govedarica.

Podsjećamo, u zajedničkoj izjavi, koja je u petak potpisana u Sarajevu, osim nastavka evroatlantskih integracija, naglašeno je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i neodložna implementacija svih presuda bosanskohercegovačkih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon, kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana u BiH.

Takođe su naveli da su spremni raditi na borbi protiv korupcije i kriminala, unaprijediti nezavisnost pravosudnog sistema te se založiti za izgradnju energetske i digitalne infrastrukture u BiH.

Politički analitičari iz Sarajeva, inače, smatraju da je još rano govoriti o uspješnosti sprovođenja zajedničke izjave u djelo, posebno imajući u vidu da formiranje vlasti na nivou BiH još nije izvjesno.

Osim ove tri stranke, u vlasti na nivou BiH bi još trebalo da se nađu SNSD i HDZ, a možda budu uključeno i još nekoliko stranaka. Dodik je učešće u vlasti ponudio i SDS-u i PDP-u, ali su oni odbili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije